Severnokorejski zunanji minister Ri Jong Ho je dejal, da si mora svet
Severnokorejski zunanji minister Ri Jong Ho je dejal, da si mora svet "zapomniti, da so ZDA prve napovedale vojno njihovi državi". Foto: Reuters
Donald Trump, Kim Džong Un
Ameriški in severnokorejski voditelj Donald Trump in Kim Džong Un se v zadnjem času vse pogosteje medsebojno žalita in si grozita. Foto: Reuters

"Trump je zatrdil, da našega vodstva ne bo več dolgo," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP novinarjem dejal Ri. "Napovedal je vojno naši državi," je dejal. Ves svet si mora po njegovih besedah "zapomniti, da so ZDA prve napovedale vojno njihovi državi".

"Ker so ZDA napovedale vojno naši državi, bomo imeli tudi vso pravico za protiukrepe, vključno s sestrelitvijo ameriških bombnikov, tudi če še ne bodo znotraj zračnih meja države," je poudaril vodja severnokorejske diplomacije. "Potem bo odgovorjeno na vprašanje, katerega vodstva ne bo več dolgo," je dodal. Bela hiša je po poročanju BBC-ja izjavo označila za "absurdno".

Pred Rijevim govorom v soboto so sicer ameriški bombniki preleteli vzhodno obalo Severne Koreje. Ameriška letala v tem stoletju še niso letela tako severno od demilitarizirane cone. Pentagon je dejal, da je bila misija "prikaz ameriške namere in jasno sporočilo, da ima predsednik veliko vojaških možnosti, da premaga kakršno koli grožnjo".

Trump grozil s popolnim uničenjem
Ri je že v svojem nastopu pred Generalno skupščino ZN-a v soboto Trumpa označil za "neuravnovešenega" "megalomana" - podobno kot je to pred dnevi že storil severnokorejski voditelj Kim Džong Un - in mu očital, da postaja zaradi njegovih besed in dejanj vojaški spopad vse verjetnejši. Zaradi Trumpove nedavne grožnje s "popolnim uničenjem" Severne Koreje v govoru na zasedanju Generalne skupščine postaja "obisk naših raket v ZDA vse bolj neizbežen", je med drugim dejal Ri.

Trump vztraja pri izrazu "raketni mož"
Trump je medtem severnokorejskega voditelja v odzivu na sobotni govor Rija spet označil za "raketnega moža". "Pravkar slišal govor zunanjega ministra Severne Koreje v ZN-u. Če ponavlja misli malega raketnega moža, potem ne bosta več dolgo naokoli," je zapisal.

Severna Koreja je na udaru mednarodnih sankcij zaradi razvoja jedrskega orožja in balistične tehnologije, njeno vodstvo pa trdi, da lahko le jedrsko orožje prepreči njeno uničenje.