Avstrijskim kadilcem se še ne bodo treba navajati na kajenje zunaj barov in restavracij. Foto: Reuters
Avstrijskim kadilcem se še ne bodo treba navajati na kajenje zunaj barov in restavracij. Foto: Reuters

Nova protikadilska zakonodaja naj bi v veljavo stopila 1. januarja prihodnje leto, kar pa se ne bo zgodilo, saj se vladni koalicijski partnerji niso mogli sporazumeti o vsebini zakonskega predloga.

Težave so se pojavile predvsem okoli predloga, da bi prepovedali kajenje v barih in restavracijah, ki so manjši od 75 kvadratnih metrov. Ministrica za zdravje Andrea Kdolsky iz vrst konservativcev tako ni dobila podpore pri Socialnih demokratih, da bi prepovedali kajenje v omenjenih barih in restavracijah.

Gostinci naj se odločijo sami
Nekatere politične stranke vztrajajo, da morajo manjše restavracije in pivnice same sprejeti odločitev o prepovedi in se odločiti, ali bodo ostale kadilske ali ne, pri tem pa jih podpirajo tudi močni gostinski in tobačni lobiji. Konservativna in socialdemokratska stranka sta obljubili, da bosta skušali najti rešitev za prepoved kajenja v šestih mesecih.

Kot v drugih evropskih državah, so tudi v Avstriji gostinski in tobačni lobiji ostro napadli zakon o prepovedi kajenja, saj bi to lahko vodilo v zmanjšanje prometa gostincem ter celo v bankrote barov in restavracij. V Avstriji prepoved kajenja že velja v nekaterih javnih prostorih, šolah, bolnišnicah in sredstvih javnega prevoza.