Tudi kadilci na Danskem bodo morali v barih potlačiti svojo željo po cigaretnem dimu. Foto: EPA
Tudi kadilci na Danskem bodo morali v barih potlačiti svojo željo po cigaretnem dimu. Foto: EPA

V skladu z novim zakonom bo kajenje prepovedano v javnih zgradbah, na delovnih mestih, v nakupovalnih središčih, športnih dvoranah, kulturnih centrih in drugih zaprtih javnih prostorih, kamen spotike pa predstavlja predvsem omejitev kajenja v gostinskih lokalih.

V lokalih, večjih od sto kvadratnih metrov, se kaditi ne bo smelo, lahko pa bodo obstajali ločeni prostori za kadilce, v manjših lokalih pa bo odločitev za ali proti kajenju prepuščena lastnikom. Prepoved kajenja je sprožila ostre odzive lastnikov in najemnikov barov, kavarn in restavracij, ki so bili s svojimi zahtevami in pobudami tako glasni, da so sprejetje zakona o prepovedi kajenja uspeli upočasniti za kar štiri mesece.

Kazni dokaj nizke
Lastnike lokalov bo prva kršitev zakona stala 270 evrov, ob drugi kršitvi bodo morali odšteti 672 evrov, v tretje pa jih bodo inšpektorji oškodovali za 1.345 evrov. Delodajalci, ki prepovedi kajenja ne bodo spoštovali na delovnem mestu, bodo morali plačati 2.688 evrov.

Danska je tako še ena v vrsti držav, ki so že omejile ali popolnoma prepovedale kajenje v javnih prostorih. Je zadnja skandinavska država, ki je je odločila za nov zakon, je pa bilo nasprotovanje zakonu na Danskem veliko bolj intenzivno kot v sosednjih državah - na Švedskem, Norveškem in na Finskem.