Ahmed Kalifan Ghailani je bil obtožen, da je sodeloval pri napadih na ameriški veleposlaništvi v Tanzaniji in Keniji, a je sodišče odločilo, da je kriv v eni sami točki obtožnice. Foto: EPA
Ahmed Kalifan Ghailani je bil obtožen, da je sodeloval pri napadih na ameriški veleposlaništvi v Tanzaniji in Keniji, a je sodišče odločilo, da je kriv v eni sami točki obtožnice. Foto: EPA
Guantanamo
Obama je obljubil, da bodo oporišče Guantanamo na Kubi zapri, a sporni zapor še vedno ostaja odprt, tam pa so še vedno zaprit teroristični obtoženci. Foto: EPA
Ghailani obtožen le po eni točki

36-letni Tanzanijec Ahmed Kalifan Ghailani, ki so mu kot prvemu sodili na civilnem sodišču, tako po mnenju le-tega ni kriv zaradi teroristične zarote, napadov na ameriški veleposlaništvi v Keniji in Tanzaniji, za smrt žrtev teh napadov in druge od 286 točk obtožnice. Sodišče je odločilo, da je kriv le v manjši obtožbi o poškodovanju ameriške lastnine z razstrelivnim sredstvom.

Napada na veleposlaništvi v Tanzaniji in Keniji leta 1998 sta zahtevala 224 življenj in sta bila prva napada, kjer je teroristična mreža Al Kaida pokazala svojo moč. Štirje odgovorni za napad so bili leta 2001 obsojeni na dosmrtno zaporno kazen, marca leta 2001 so v ZDA obsodili tudi Ghailanija, ki pa mu zdaj grozi 20 let zaporne kazni. Kot poroča BBC, naj bi dokončno kazen Ghailaniju izrekli 25. januarja naslednje leto.

Ghailanija leta 2004 prijeli v Pakistanu
Glede na obtožnico naj bi Ghailani pomagal pri nakupu Nissanovega tovornjaka, kisikovih in acetilenovih cistern, ki so jih uporabili pri napadu na veleposlaništvo v Dar es Salaamu v Tanzaniji, pomagal pa naj bi tudi pri nakladanju tovornjakov z razstrelivom. Ameriški preiskovalci trdijo, da ja Ghailani noč pred napadoma pobegnil v Pakistan, kjer so ga leta 2004 tudi prijeli in nato leta 2006 odpeljali v zloglasno oporišče Guantanamo na Kubi.

Ameriška administracija trdi, da je agencija Cia Ghailanija "zelo podrobno zasliševala", obtoženčevi odvetniki pa trdijo, da so ga med zasliševanjem mučili. Obramba je na sodišču zatrjevala, da je bil Ghailani precej nepomemben sodelavec Al Kaide, ki so ga izkoristili njeni operativci in mu posredovali napačne podatke, saj naj ne bi vedel ničesar o sočasnih napadih. Obramba je z razpletom sojenja zadovoljna, vendar je Ghailanijev odvetnik Peter Quijano dejal, da se bodo na sodbo pritožili, saj "verjamemo v nedolžnost našega varovanca".

Je Obamova odločitev pravilna ali ne?
Obsodba Ghailanija je prišla v času, ko na ameriških civilnih sodiščih sodijo tudi drugim terorističnim obtožencem. BBC-jev dopisnik iz Washingtona Ian Mackenzie je poročal, da bo obsodba Ghailanija velik udarec za administracijo predsednika Baracka Obame in njegovo obljubo, da naj bi terorističnim obtožencem sodili na civilnih sodiščih, saj naj bi to, da so ga oprostili v skoraj vseh točkah obtožnice, bil dokaz, da civilna sodišča niso pravo mesto za sojenje zapornikom v oporišču Guantanamo.

Nasprotniki Obamove obljube bodo trdili, da je civilno sodišče namenoma spregledalo nekatere ključne dokaze, ki jih je Cia pridobila med svojim "podrobnim zasliševanjem", zagovorniki sojenja na civilnih sodiščih pa bodo poudarjali, da to pomeni okrepitev ameriškega sodnega sistema.

Ghailani obtožen le po eni točki