Ahmed Kalfan Gajlani je obtožen sodelovanja v napadih na ameriški veleposlaništvi v Keniji in Tanzaniji leta 1998. Foto: EPA
Ahmed Kalfan Gajlani je obtožen sodelovanja v napadih na ameriški veleposlaništvi v Keniji in Tanzaniji leta 1998. Foto: EPA

Na sodišču v New Yorku bi se moral začeti proces proti Ahmedu Kalfanu Gajlaniju, obtoženemu sodelovanja v napadih na ameriški veleposlaništvi v Keniji in Tanzaniji leta 1998. Aretirali so ga leta 2004 in ga držali v skrivnih zaporih Cie na tujem, leta 2006 so ga preselili v Guantanamo na Kubi, lani pa v New York kot prvega obtoženca iz Guantanama, ki mu bodo sodili na ameriškem civilnem sodišču in ne na posebnem vojaškem sodišču, kjer so pravila prirejena v korist tožilstva.

Pred začetkom sojenja je sodnik Lewis Kaplan zavrnil pričanje Huseina Abebe, saj so oblasti zanj izvedele na podlagi izjav obtoženega, ko je bil ta v ujetništvu ameriške obveščevalne agencije Cia. Gajlanijev odvetnik Peter Quijano je novinarjem povedal, da gre za veliko zmago ameriške ustave in znamenje, da ta proces ne bo potekal na osnovi mučenja ali prisile, ampak zakonitih dokazov.

Holder: Proces bomo nadaljevali
Pravosodni minister Eric Holder je sporočil, da nameravajo nadaljevati proces in da sodnikovo odločitev še preučujejo. Nasprotniki odločitve ameriškega predsednika Baracka Obame, da se teroristom sodi na civilnih sodiščih, so svarili prav pred takšnim razvojem dogodkov, kot kaže Gajlanijev primer. Torej, da bo spoštovanje ustave in zakonov otežilo delo tožilstvu.

Izbira porote, ki bi se prav tako morala začeti danes, je prestavljena na prihodnji teden, tako pa je vlada dobila nekaj časa za pritožbo na sodnikovo odločitev. Sodnik Kaplan je povedal, da odločitve ni sprejel zlahka, saj se zaveda v kakšnem nevarnem svetu živimo, vendar pa je poudaril, da je "ustava skala, na kateri počivajo ZDA, in ji je treba slediti".

Abebe s sodnikom, ki ga ni hotel zaslišati
Gajlani je obtožen izdelave bomb, ki so bile uporabljene v napadih na veleposlaništvi v Afriki, za kateri je odgovornost prevzela teroristična mreža Al Kaida. Sodnik Kaplan je imel pred tedni zaslišanje in je govoril tudi z Abebejem, Tanzanijcem, ki trdi, da je Gajlaniju prodal eksploziv. Abebe je povedal, da so ga aretirali leta 2006 in ga najprej tri dni zasliševali v tanzanijskih zaporih, nato pa ga je dobila v roke za dva dni še ameriška zvezna policija FBI.

Abebe je sodniku pojasnil, da želi pričati proti Gajlaniju, ker ni vedel, da bo eksploziv, ki ga je prodal, uporabljen v terorističnih napadih, ki so zahtevali 224 življenj. Sodnik je po zaslišanju tožilcem priporočil naj Abebeja ne pokličejo na klop za priče. Ugotovil je, da so Abebeja odkrili izključno na podlagi izjav, ki jih je Gajlani dal v zaporih Cie. Gajlanijevi odvetniki trdijo, da so ga tam mučili.

Sodnik je sporočil, da je zavrnil že dve zahtevi obrambe za razveljavitev primera zaradi mučenja. Prav tako je menil, da bo Gajlani ostal v zaporu tudi v primeru oprostilne sodbe, saj ga je vlada opredelila kot sovražnega bojevnika. Ta opredelitev pomeni, da ga ne bodo izpustili, dokler bo trajala vojna med ZDA in teroristično mrežo Al Kaido.