Zaprtje Guantanama ostaja ena večjih težav Obamove administracije. Foto: Reuters
Zaprtje Guantanama ostaja ena večjih težav Obamove administracije. Foto: Reuters
Ghailanija v obtožnici bremeni 286 točk. Foto: Reuters
Prvo sojenje Alkaidovcu

Gre za Ahmeda Halfana Gajlanija iz Tanzanije, ki je osumljen sodelovanja s teroristično mrežo Al Kaida in naj bi sodeloval v napadih na ameriški veleposlaništvi v Tanzaniji in Keniji leta 1998, ki sta zahtevali 224 življenj.

V Guantanamu je bil zaprt od leta 2006.

Gajlanija naj bi zaslišal zvezni sodnik, obtožen pa je več umorov, sodelovanja pri pripravi umorov in bombnih napadov ter uporabe orožja za množično uničevanje, za kar mu grozi smrtna kazen. Da naj bi bil Gajlani prvi obtoženec iz Guantanama, ki bo prišel na sojenje na ameriško ozemlje, so že nekaj časa napovedovali ameriški mediji.

Administracija računa na mednarodno pomoč
Ameriški predsednik Barack Obama je po prevzemu položaja napovedal zaprtje zapora, v katerem je še vedno okoli 240 ljudi, do januarja prihodnje leto. Ameriška administracija upa, da bodo del zapornikov, ki jih bodo izpustili iz Guantanama, prevzele tudi druge države.

Do zdaj je Francija sprejela alžirskega državljana, Velika Britanija pa Etiopijca, ki je v preteklosti živel v Veliki Britaniji.

Komisar Sveta Evrope za človekove pravice Thomas Hammarberg je danes vse evropske vlade pozval, naj sprejmejo okoli 50 zapornikov, za katere je že jasno, da niso zagrešili kaznivih dejanj, vendar se ne morejo vrniti domov zaradi strahu pred mučenjem oziroma zato, ker so brez državljanstva.

K. S.

Prvo sojenje Alkaidovcu