Združeni narodi poročajo, da so v nasilju, ki je vzplamtelo med privrženci nekdanjega in sedanjega predsednika, ujeti številni ljudje, do katerih ne kaže posebnega usmiljenja nobena stran. Foto: Reuters
Združeni narodi poročajo, da so v nasilju, ki je vzplamtelo med privrženci nekdanjega in sedanjega predsednika, ujeti številni ljudje, do katerih ne kaže posebnega usmiljenja nobena stran. Foto: Reuters

Generalni podsekretar Združenih narodov za mirovne operacije Alain Le Roy je v petek zvečer v New Yorku dejal, da so Gbagbojeve sile prevzele nadzor nad dvema okrožjema v mestu in so le nekaj kilometrov oddaljene od hotele Golf, kjer je sedež misije ZN-a v Slonokoščeni obali.

Še pred nekaj dnevi se je zdelo, da je le vprašanje ur, kdaj se bo Gbagbo, ki je bil zabarikadiran v svoji rezidenci, vdal in oblast predal na novembrskih volitvah izvoljenemu, mednarodno priznanemu predsedniku Alassanu Ouattaraju. Le Roy je potrdil, da so Gbagbojevi zaupniki prišli do predstavnikov ZN-a, da bi se pogajali o mirni predaji oblasti, a se zdi, da je to bila le pretveza, da so lahko v vmesnem času prerazporedili svoje sile v najpomembnejšem mestu v državi.

Gbagbo zanika napad na veleposlaništvo
Le Roy je še potrdil, da Gbagbojeve enote v spopadih uporabljajo težko orožje, tj. tanke, oborožena vozila in raketomete M-21, s katerimi so po trditvah Francozov v petek obstreljevale francosko veleposlaništvo v Abidžanu. Predstavnik nekdanjega predsednika, ki se noče odpovedati oblasti, je obtožbe zanikal in dodal, da Francozi le iščejo izgovor, da bi se znebili Gbagboja.

Gbagboja naj bi podpirale elitne enote angolske vojske, je poročal francoski radio Europe 1. Mednarodne sile ZN-a so v začetku tedna s helikopterji poskušale civiliste zaščititi pred napadi.

Sankcije proti Gbagboju ostajajo
Evropska unija je deloma odpravila sankcije proti Slonokoščeni obali, s čimer naj bi okrepili "legitimno" vlado Ouattaraja. S seznama podjetij, ki jim je EU zamrznil premoženje, so črtali pristanišči Abidžan in San Pedro, naftno rafinerijo in oblasti, ki so pristojne za izvoz kakava. Sankcije proti Gbagboju in njegovim zaupnikom ostajajo.