V sredinih spopadih je bilo ranjenih več kot 200 ljudi. Foto: Reuters
V sredinih spopadih je bilo ranjenih več kot 200 ljudi. Foto: Reuters

Izraelska vojska je poročala, da so napadli 15 točk na območju Gaze ter da so napad izvedli po tem, ko je na južni del Izraela priletelo skoraj deset palestinskih raket. Dva izstrelka je prestregel protiraketni sistem, eden pa je priletel na hišo v Sderotu in povzročil izpad električne energije. Pri tem je bilo ranjenih 11 Palestincev. Obstreljevanje se je nadaljevalo tudi po izraelskih napadih na Gazo, kjer je še en izstrelek zadel hišo v omenjenem mestu, ranjenih ni bilo.

V spopadih ranjenih 232 ljudi
V vzhodnem Jeruzalemu so v sredo po ugrabitvi in umoru mladega Palestinca izbruhnili nemiri. Protestniki so v predstavnike varnostnih sil metali kamne, oni pa so odgovorili s solzivcem in gumijastimi naboji. V spopadih naj bi bilo po podatkih Rdečega polmeseca ranjenih 232 ljudi, o spopadih pa so poročali tudi z Zahodnega brega.

Na območju vzhodnega Jeruzalema je danes mirno, Palestinci pa se pripravljajo na pogreb 17-letnega Mohameda Huseina Abu Kderja. Dopisniki tujih medijskih hiš opozarjajo, da bi se lahko po pogrebu vneli novi spopadi.

Umor obsodili tako Izraelci kot Palestinci
Umor 17-letnika je bil po mnenju Palestincev maščevanje za nedavno ugrabitev in smrt treh izraelskih najstnikov. Palestinski predsednik Mahmud Abas je za umor obtožil Izraelce ter pozval k "najstrožji kazni za morilce", izraelski premier Benjamin Netanjahu pa je dejal, da je umor podlo dejanje in da je policiji ukazal, naj čim hitreje ugotovi, kdo stoji za grozljivim umorom mladoletnika. Obe strani je še pozval, naj ne jemljeta pravice v svoje roke.

Umor mladega Palestinca je obsodil tudi Varnostni svet Združenih narodov, ki je zahteval privedbo storilcev pred roko pravice in pozval k umiritvi razmer, umor pa so obsodile tudi ZDA in posvarile, da bi maščevalna dejanja lahko še poslabšala že tako zaostrene razmere. Obsodbam se je pridružil tudi EU, ki je izrazil globoko zaskrbljenost zaradi možnega stopnjevanja nasilja. Visoka zunanjepolitična predstavnica Catherine Ashton je v izjavi Palestince in Izraelce pozvala k "maksimalni zadržanosti".