Policista, ki sta ubila 15-letnega dečka, sta priprta in osumljena uboja. Foto: EPA
Policista, ki sta ubila 15-letnega dečka, sta priprta in osumljena uboja. Foto: EPA
Nasilje na grških ulicah ne popušča. Foto: Reuters

Množica žalujočih je pospremila belo krsto s posmrtnimi ostanki mladeniča, za katerega so bili v soboto usodni streli policista. "Policisti! Svinje! Morilci!" so vzklikali zbrani na pogrebu, medtem ko so v neposredni bližini pokopališča znova nastali nemiri. Najstniki so na policiste, pa tudi televizijske ekipe in v izložbe trgovin, začeli metati kamenje in druge predmete, na kar so policisti odgovorili s solzivcem. Že pred pogrebom so se protestniki in policisti spopadli pred poslopjem parlamenta v prestolnici.

Grška opozicija zaradi nemirov po državi zahteva odstop zdajšnje vlade in razpis volitev. Vodja socialistov in nekdanji premier George Papandreu je pred poslansko skupino svoje stranke dejal: "Vse, kar ta vlada lahko še ponudi, je, da odstopi in preda odločitev ljudem." Ob tem je požel aplavz svojih poslancev.

Smrt 15-letnega dečka, ki je v soboto umrl pod streli policista, je bil povod za proteste po vsej državi. Skupine zamaskiranih najstnikov so, potem ko je bil v središču Aten ustreljen Aleksandros Grigoropulos, zažigale avtomobile, banke, trgovine, poslovne prostore državne letalske družbe Olympic Airways, zunanje ministrstvo in pravno fakulteto. Šole so bile danes zaprte, saj se je na tisoče učiteljev, učencev in njihovih staršev udeležilo protestov.

V ponedeljek se je zaradi tega na izredni seji sešla grška vlada, ki je sklenila, da pred nasilneži ne bo klonila. O tem sta na izrednem srečanju govorila tudi predsednik Karolos Papuljas in premier Kostas Karamanlis. Ta se bo sešel tudi z voditelji vseh opozicijskih strank, s katerimi želi doseči soglasje glede nadaljnjih ukrepov.

Policija je v ponedeljek prijela 87 protestnikov, več kot 100 ljudi pa je bilo ranjenih. Proti jutru so se sicer razmere umirile. Gasilci so pogasili požare na 49 poslovnih zgradbah, 47 trgovinah, 14 bankah, 20 avtomobilih in treh ministrstvih.

Prvi so začeli protestirati anarhisti, nato pa so se jim v znak solidarnosti pridružili še dijaki in študenti. Študenti, oboroženi z molotovkami in kamenjem, so se s policijo spopadli tudi v Solunu, o nemirih pa so poročali še iz najmanj osmih mest po državi. V ponedeljek so protestirali tudi na Rodosu in Kreti. Za sredo je napovedana 24-urna splošna stavka, zaradi katereo so letalske družbe že odpovedale številne polete proti Atenam.

Nastalo škodo ocenjujejo na več milijonov evrov. Protesti so potekali tudi pred grškimi veleposlaništvi v Londonu, Berlinu in na Cipru, policijske postaje pa so napadli tudi v Pireju in na Krfu.

Eden izmed študentov, ki se je udeležil protesta v Atenah, je za BBC dejal: "Ob tem, kar se je zgodilo, čutim bes. Policist, ki je to storil, mora videti, kaj pomeni ubiti otroka in tako uničiti življenje."

M. R./K. T.