Breivik gre pred sodnika ponovno 16. aprila. Foto: EPA
Breivik gre pred sodnika ponovno 16. aprila. Foto: EPA

Breivik je po poročanju norveškega tabloida VG policiji povedal, da se je naučil na pamet govor, ki bi ga prebral in posnel, preden bi trojico usmrtil. Nobeden izmed njih (Gro Brundtland, Jonas Gahr Stoere in Eskil Pedersen) v napadih ni bil ranjen.
Policija zdaj preučuje, kako se je tabloid dokopal do posnetkov Breivikovih zaslišanj.

Mediji so sicer že prej poročali, da naj bi si Breivik za tarčo izbral točno določene ljudi, toda tokrat so prvič na dan prišla tudi imena.

Breivik naj bi nameraval ugrabiti nekdanjega premierja Brundtlanda, zunanjega ministra Stoereja in vodjo podmladka stranke Pedersena. Brundtland in Stoere sta Utoyo obiskala tik pred napadi, Pedersen pa je bil na otoku, ko so se ti zgodili.
Usmrtitve z bajonetom ali nožem je Breivik hotel posneti, posnetek pa nato poslati medijem. A si je premislil, ker naj bi mu nalaganje posnetkov na splet vzelo preveč časa.
Pokol mladih
Breivik je priznal, da je zamaskiran v policista podtaknil v avtomobil bombo, ki je 22. julija eksplodirala blizu vladnih poslopij v Oslu. Pri tem je bilo ubitih osem ljudi. Breivik se je nato zapeljal do otoka Utoya, kjer je imel svoj poletni tabor podmladek Delavske stranke, in ustrelil 69 ljudi, od tega večina najstnikov.

V napadih, ki jih upravičeval kot "nujne" za rešitev Norveške in Evrope pred muslimani in multikulturalizmom, je bilo še 151 ljudi ranjenih.