Breivik je povedal, da je v Evropi okoli 80 skupin skrajnežev, ki z njim delijo protiislamska stališča. Foto: EPA
Breivik je povedal, da je v Evropi okoli 80 skupin skrajnežev, ki z njim delijo protiislamska stališča. Foto: EPA

Že v petek so norveške oblasti napovedale, da po današnjem izteku roka Breiviku ne bodo več podaljševale bivanja v osami, ki so mu ga prvič odredile 25. julija in ga nato večkrat podaljšale.

Breivik, ki je v strelskem pohodu 22. julija ubil 77 ljudi, je na nedavnem zaslišanju bivanje v samici označil za mučenje. Po mnenju sodišča ni razlogov za podaljševanje.

Še naprej pa bo skrajni desničar pod strogim nadzorom in bo bival ločeno od sojetnikov, česar se po besedah svojega odvetnika Geira Lippestada veseli, saj meni, da bi bili lahko stiki s sojetniki zanj tvegani.

V priporu še naprej ne bo imel dostopa do medijev in pravice sprejemanja obiskov. Sodnik se bo 14. novembra odločil, ali mu bo pripor znova podaljšal.

Breivik je na sodišču priznal, da je pred manj kot tremi meseci najprej v bombnem napadu v središču Osla ubil osem ljudi, nato pa v strelskem pohodu na otoku Uttoya še 69 ljudi, večinoma članov podmladka vladajoče laburistične stranke.

Čeprav sam trdi, da je napada izvedel v okviru širše mreže podobno mislečih posameznikov, so norveški preiskovalci ugotovili, da za napadi stoji sam.