Beloruski in ruski predsednik sta obnovila prijateljske odnose med država. Foto: EPA
Beloruski in ruski predsednik sta obnovila prijateljske odnose med država. Foto: EPA
Beloruska vas
Prebivalci Belorusije si lahko oddahnejo, saj naj v prihodnje ne bi bilo več motenj pri dobavi ruskega plina. Foto: EPA

Ruski predsednik Vladimir Putin je prvič po letu 2003 obiskal Minsk, kjer se je srečal z beloruskim kolegom Aleksandrom Lukašenkom. Ta je napovedal pripravljenost Belorusije, da odigra svojo vlogo pri vprašanjih postavitve ameriškega ščita, a ni pojasnil, kakšna bo ta pomoč.

Pred časom je ruski general omenjal možnost postavitve ruskih raket v Belorusiji, če bodo ZDA nadaljevale svoje načrte za postavitev delov ščita na Češkem in Poljskem.

Nagrada za Belorusijo
Putin je Belorusiji obljubil nagrado za njeno uslužnost in napovedal le manjši dvig cen zemeljskega plina za svojo zahodno sosedo ter ponudil kredite v vrednosti milijarde in pol ameriških dolarjev, s katerimi bo Minsk pokril stroške za plin.

Belorusija in Rusija sta bili dolgo časa največji zaveznici, vendar so se odnosi začeli krhati v zadnjih dveh letih predvsem zaradi ruskega zviševanja cene plina.

Lukašenko ne vidi Putina na čelu unije
Srečanje v Minsku je sicer pritegnilo pozornost predvsem zaradi unije med Belorusijo in Rusijo, o kateri sta se Minsk in Moskva začela dogovarjati že pred desetimi leti, zdaj pa je ideja malce obvisela v zraku. Mediji so namreč že nekaj časa špekulirali, da bo Putin po koncu drugega in zadnjega predsedniškega mandata prevzel vodenje omenjene unije in tako še naprej ohranil politični vpliv v domovini. Po pogovorih s Putinom je Lukašenko zavrnil to možnost.

G. V.