Poljski parlament med debato o zakonodajnem predlogu za pomoč Ukrajini marca letos.  Foto: EPA
Poljski parlament med debato o zakonodajnem predlogu za pomoč Ukrajini marca letos. Foto: EPA

Predlog zakona, ki ga je sestavila civilna družba, je predvideval legalizacijo splava do 12. tedna nosečnosti, po tem pa samo v primeru ogroženosti življenja ali zdravja matere. Umetna prekinitev nosečnosti bi postala dostopna vsem, starejšim od 13 let. Predlog je predvideval tudi izobraževanje o splavu v šolah, navaja Euractiv.

Proti predlogu zakona je glasovalo 265 poslancev, 175 jih je bilo za, štirje pa so se glasovanja vzdržali.

Aktivistka za pravice žensk Marta Lempart je predlog zakona, ki ga je podprlo več kot 200.000 podpisnikov, predstavila z besedami, da bi bil poljski zakon o splavu tako usklajen z "evropskimi in svetovnimi standardi".

Poljska ima že dolgo izjemno restriktivno zakonodajo o splavu, ki se je leta 2020 še zaostrila, ko je ustavno sodišče pritrdilo vladi in odločilo, da so prekinitve nosečnosti zaradi okvar ploda protiustavne. V državi je splav uradno dovoljen le še v primeru posilstva, incesta ali v primeru, ko je ogroženo materino življenje ali zdravje.

Pred zaostritvijo zakona je bilo na Poljskem vsako leto opravljenih manj kot 2000 zakonitih splavov, medtem ko je dodatnih 200.000 žensk prekinilo nosečnost nezakonito ali v tujini, navaja francoska tiskovna agencija AFP.