Opozorili so na vse pogostejšo strategijo EU-ja, ki z razvojno pomočjo omejuje migracije in ne spodbuja razvoja.

"Evropska pomoč se uporablja kot orodje za ustavitev migracij, namesto za to, čemur je namenjena: za zmanjšanje revščine. EU tvega, da bo svoj proračun za pomoč izropala za izgradnjo trdnjave Evropa, hkrati pa izsiljuje tretje države, da prevzamejo odgovornost Evrope na področju azila in migracij," je dejala strokovnjakinja za migracije pri Oxfamu EU Stephanie Pope.

V v četrtek objavljenem poročilu so izpostavili šest od skupno 16 dejavnosti, povezanih z migracijami v Nigru, Libiji in Tuniziji, za katere je EU namenil 667 milijonov evrov in pri katerih so verjetno kršili pravila mednarodne pomoči. "Poročilo izpostavlja strategijo EU-ja vse pogostejšega izkoriščanja pomoči za odvračanje migracij, namesto da bi spodbujali razvoj in izkoreninjali revščino," so sporočili iz Oxfama.

Poudarili so, da se vse več pomoči usmerja v dejavnosti, ki omejujejo migracije in predstavljajo morebitno grožnjo človekovim pravicam, namesto da bi spodbujali varne in zakonite migracije ter gospodarsko rast z migracijami. V Nigru tako ena od osmih dejavnosti podpira varne in zakonite migracije, v Libiji pa nobena.

Takšno dodeljevanje razvojnih sredstev je v nasprotju s pravili mednarodne pomoči, ki jih določa in nadzoruje Organizacija za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD), so opozorili v poročilu.

Razvojna pomoč je namreč po definiciji OECD-ja opredeljena kot državna pomoč, ki spodbuja in je posebej namenjena gospodarskemu razvoju in blaginji držav v razvoju. Dejavnosti, ki zanemarjajo pravice prisilno razseljenih ljudi in migrantov, ne štejejo za pomoč, še piše.

Tiskovna predstavnica Evropske komisije je po poročanju nemške tiskovne agencije DPA zagotovila, da upoštevajo smernice OECD-ja glede pomoči. Večina dejavnosti je namreč namenjenih izkoreninjanju glavnih razlogov za migracije, je pojasnila.