Fotografija je simbolična. Foto: EPA
Fotografija je simbolična. Foto: EPA

Več kot petini selitvenih vrst grozi izumrtje, vključno s skoraj vsemi selitvenimi ribami, pri 44 odstotkih selitvenih vrst pa opažajo upad populacije, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Poročilo o oceni stanja selitvenih vrst živali je pod drobnogled vzelo 1189 vrst po vsem svetu, od slonov, želv do galebov, ki so na seznamu CMS-ja.

Med ogroženimi vrstami so med drugim stepski orel, egiptovski jastreb in dvogrba kamela. Med bolj ogroženimi so tudi selitvene vrste rib – kar 97 odstotkov vseh vrst rib, ki so na seznamu CMS-ja, grozi izumrtje. V poročilu so izpostavili le 14 vrst, pri katerih so opazili izboljšanje razmer, med njimi sta orel belorepec in kit grbavec.

Odkrili so tudi 399 selitvenih vrst živali, ki veljajo za ogrožene, a za zdaj niso na seznamu CMS-ja. Ta sicer vključuje vrste, ki so jih države podpisnice prepoznale kot vredne zaščite. Skupno pa so v poročilu podali informacije o še več kot 3000 selitvenih vrstah, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Poudarek na odgovornosti ljudi

Avtorji poročila predvsem opozarjajo na odgovornost ljudi, saj so zaradi uničevanja naravnih habitatov, lova in onesnaževanja ogrožene številne vrste. Selitvene vrste ogrožajo tudi podnebne spremembe, ki vplivajo na migracijske poti in časovnico migracij.

"Ugotavljamo, da je sam pojav migracij ogrožen," je povedala izvršna sekretarka CMS-ja Amy Fraenkel.

Selitvene vrste se pogosto zanašajo na zelo specializirana mesta, kjer se hranijo in parijo, njihova potovanja med temi mesti pa lahko presegajo mednarodne meje in celo celine. Med ikoničnimi vrstami, ki opravljajo najbolj nenavadna potovanja po planetu, so metulj monarh, kit grbavec in želva glavač.

"Današnje poročilo navaja dokaze, da netrajnostne človeške dejavnosti ogrožajo prihodnost selitvenih vrst," je dejala vodja Programa ZN-a za okolje (UNEP) Inger Andersen.

Poročilo je bilo objavljeno ob začetku srečanja 130 držav podpisnic – med katerimi sicer ni ZDA, Kitajske, Kanade in Rusije – na konferenci v Samarkandu v Uzbekistanu, ki bo potekala do sobote.