Foto: Reuters
Foto: Reuters

Trije moški so lani februarja s poltovornjakom po predmestju Brunswicka v Georgii lovili študenta elektrotehnike Arberyja, eden od njih pa ga je na koncu ustrelil in ubil.

Tožilka Linda Dunikoski je poroti povedala, da so ga lovili in napadli le zato, ker je bil temnopolt in je tekel po ulici. Zavrnila je sklicevanje na samoobrambo, saj Arbery ni bil oborožen.

"Ne moreš prinesti puške na pretep. To ni pošteno. Ne morejo se sklicevati na samoobrambo, ker so sami začeli neupravičeno agresijo," je povedala tožilka.

Arberyja je trojica napadla zgolj zato, ker je tekel po pretežno belskem predmestju. Foto: Reuters
Arberyja je trojica napadla zgolj zato, ker je tekel po pretežno belskem predmestju. Foto: Reuters

Arbery je 20. februarja tekel po predmestju pristaniškega mesta Brunswick v Georgii s pretežno belopoltimi prebivalci, ko sta ga opazila oče in sin Greg in Travis McMichael in se zapodila za njim s svojim poltovornjakom. Lov je opazil sosed William Bryan in se pridružil ter snemal dogajanje.

Napadalce aretirali šele po javnem ogorčenju

Tamkajšnja policija po njihovem napadu ni ukrepala, dva meseca po Arberyjevi smrti pa je Bryanov posnetek končal na svetovnem spletu in po javnem ogorčenju je primer prevzela državna policija Georgie.

Vse tri napadalce so aretirali in jih med drugim obtožili umora. Odvetniki obtoženih so krivdo za smrt naprtili ubitemu, češ da je napadel oboroženega Travisa McMichaela.

Obsojenci so trdili, da so ukrepali zaradi vrste vlomov v soseski in da so bili prepričani, da je Arbery odgovoren zanje. Dejali so tudi, da so ga želeli le pridržati do prihoda policije.

Državno tožilstvo trojice belopoltih moških ni obtožilo rasizma, vendar je to storilo zvezno tožilstvo, ki jih je obtožilo zločina iz sovraštva, če bi jih državno sodišče morda oprostilo krivde.