Montenegro bo moral pokazati veliko sposobnost iskanja kompromisov z opozicijo, če se bo hotel obdržati na čelu manjšinske vlade. Foto: Reuters
Montenegro bo moral pokazati veliko sposobnost iskanja kompromisov z opozicijo, če se bo hotel obdržati na čelu manjšinske vlade. Foto: Reuters

Na predčasnih volitvah 10. marca je desnosredinska koalicija Demokratično zavezništvo (AD) z Montenegrovimi socialnimi demokrati (PSD) na čelu osvojila največ glasov in za las premagala vladajoče socialiste, ki so bili na oblasti zadnjih osem let.

V 230-članskem parlamentu je AD osvojil 80 poslanskih sedežev in levosredinska Socialistična stranka (PS) 78 sedežev, medtem ko se je na tretje mesto s 50 poslanci uvrstila skrajno desna stranka Dovolj (Chega), s katero pa nobena od obeh vodilnih strank ni hotela v koalicijo.

Montenegro je sporočil, da je vlada odločena vladati do konca mandata, ob tem pa obljubil, da bo njegova vlada delovala "s ponižnostjo, patriotskim duhom in sposobnostjo dialoga", to pa pričakuje tudi od opozicije.

Za potrjevanje zakonov se bo moral AD zanesti na podporo skrajne desnice ali socialistov, kar po ocenah analitikov napoveduje negotovo vladanje.

"Možnosti ne kažejo na politično stabilnost, saj ima vlada eno najmanjših relativnih večin v demokraciji in se spopada z ostrim nasprotovanjem močnejše ultradesnice," je dejal politolog na raziskovalni univerzi ISCTE Andre Freire.

Montenegro je med drugim obljubil znižanje davkov za družine in podjetja, višje pokojnine ter zvišanje plač policistom, učiteljem in zdravnikom.

Nekatere od teh ukrepov lahko spravi skozi parlament s podporo opozicije, a ključna bo potrditev proračuna za leto 2025. Glasovanje poslancev proti proračunu je v preteklosti običajno pripeljalo do predčasnih volitev, zato analitiki pričakujejo, da bo AD prisiljen v pogajanja s socialisti o načrtu porabe in drugih ukrepih.