Istospolno usmerjene ženske se v Južnoafriški republiki izpostavljajo vsakodnevnemu nasilju in grožnjam. Foto: EPA
Istospolno usmerjene ženske se v Južnoafriški republiki izpostavljajo vsakodnevnemu nasilju in grožnjam. Foto: EPA
Človekoljubne organizacije pozivajo oblasti, naj obsodijo zločine iz sovraštva. Foto: EPA
Eudy je bila ena bolj znanih južnoafriških nogometašic.

Večkrat posiljena, brutalno pretepena, nato pa 25-krat zabodena v obraz, prsi in noge. 31-letna Simelanova ni bila le ena najbolj znanih južnoafriških nogometašic, bila je tudi vneta borka za pravice istospolno usmerjenih in ena prvih odkritih lezbijk v Kwa Themi, predmestju Johannesburga.



"Zakaj?"
Krutost in brutalnost umora Simelanove sta pretresli Kwa Themo, katere ime je naredila prepoznavno prav njena slavna krajanka. Mati umorjene športnice, Mally Simelane, pravi, da se je vedno bala za hčerkino varnost, a da si ni nikdar predstavljala, da se bo njeno življenje tako končalo. "Bojim se, da bodo ti ljudje ubili tudi mene. Zakaj so storili nekaj tako grozljivega? Zaradi tega, kar je bila? Bila je prijazno dekle, nikdar se ni kregala z nikomer, zakaj bi jo torej ubili na tak način? S 25 luknjami po celem telesu, še na podplatih," se obupano sprašuje njena mati.

Po pisanju britanskega Guardiana istospolno usmerjene ženske v Johannesburgu in Cape Townu poročajo, da so tarče načrtnih posilstev, grožnje s smrtjo pa so postale že del vsakdana. Najhuje pa je, da žrtve po zločinu svoje storilce srečujejo, kako se svobodno in nekaznovano sprehajajo po ulicah.

Vsak teden poročajo o vsaj desetih novih primerih "poboljševalnega posilstva", podporne skupine pa za porast nasilja krivijo vse agresivnejše in mačistično politično ozračje v državi. Uradna izjava južnoafriškega tožilstva to tezo potrjuje: "Čeprav so zločini iz sovraštva - še zlasti spolne narave - pogosti, pa ne gre za nekaj, kar bi južnoafriška vlada vzela kot poseben projekt."

Prva obsodba
A je še huje - policija največkrat kar odkrito miži. Julija 2007 tako kljub očividcem niso nadaljevali preiskave brutalnega dvojnega posilstva in umora nekega lezbijskega para, kar je pripeljalo do ustanovitve kampanje 07-07-07, koalicije skupin za človekove pravice in pravice istospolnih, ki so zahtevale pravico za te ženske. Skupina upa, da bo zbudila zavest in ogorčenje javnosti.

Morda je na pravi poti. Kljub več kot 30 prijavljenih umorov istospolno usmerjenih žensk v zadnjem desetletju je na sojenju morilcem Simelanove prišlo do sploh prve obsodbe - kljub temu da je sodnik dejal, da spolna usmerjenost 31-letnice "ni imela nobene veze" z umorom. A ženske, ki se vsak dan bojijo za svoje življenje, opozarjajo, da bo potrebno precej več kot le ena razsodba, da se stvari spremenijo.

K. S. po Guardianu