Afrika je ena izmed najbolj neprijaznih celin za življenje homoseksualcev. Foto: EPA
Afrika je ena izmed najbolj neprijaznih celin za življenje homoseksualcev. Foto: EPA

Namen konference je opozoriti na težave, s katerimi se homoseksualci spopadajo v pretežno konservativnih afriških družbah. "Naš glavni cilj je, da se na lezbijstvo in homoseksualnost ne gleda več kot na kriminalno dejanje," je dejala vodja organizacije Fikile Vilakazi in dodala, da "ne smeš biti prijet in kaznovan zaradi tega, kako uporabljaš svoje telo".

Kamenjanje do smrti
Aktivisti za človekove pravice mnoge afriške vlade obtožujejo, da spodbujajo homofobijo in opravičujejo preganjanje, saj nekje kazni za homoseksualce vključujejo tudi kamenjanje do smrti. Izmed 53 afriških držav je kar v 38 homoseksualnost prepovedana. Najdlje je pri podpihovanju sovraštva šel zimbabvejski predsednik Robert Mugabe, ki je homoseksualce označil za hujše od prašičev in psov.

Svetla izjema je Južnoafriška republika, ki je leta 2006 ubrala liberalno politiko in kot prva na celini dovolila poroke istospolnih parov, ki pa se kljub temu še vedno spopadajo s številnimi težavami. Kot skrajni primer je Vilakazija navedla brutalen umor treh lezbijk v Južnoafriški republiki.

G. V.