Trije poslanci bodo do začetka sojenja na prostosti. Foto: Reuters
Trije poslanci bodo do začetka sojenja na prostosti. Foto: Reuters

Vodjo stranke Nikolaosa Mihaloliakosa so pred preiskovalnega sodnika pripeljali v večernih urah. Odgovarjati mora na obtožbe o organizaciji delovanja kriminalne združbe. Pred sodiščem se je ob njegovem prihodu zbralo kakih 300 simpatizerjev Zlate zore, ki so mu s skandiranjem izražali podporo.

Grška policija je konec tedna po napetostih, ki so izbruhnile zaradi umora levičarskega glasbenika, za katerim naj bi stal podpornik Zlate zore, aretirala Mihaloliakosa, ustanovitelja Zlate zore, in več vodilnih članov stranke, skupaj 22 ljudi.

Zaslišanja poslancev so trajala 16 ur in so se končala davi, obtoženi poslanci pa so trdili, da je ves postopek proti njim politično motiviran. Pred sodiščem se je zbralo nekaj njihovih podpornikov, ki so vzklikali geslo "Junaki ste!"

Povezave med stranko in policijo
Stranka sicer zanika povezavo z umorom glasbenika, čeprav je bil moški, ki ga je umoril, privrženec stranke. Preiskava je razkrila tudi tesne povezave med stranko in grško policijo, na kar so organizacije za človekove pravice opozarjale že več let.

Policija je tako aretirala tudi nekdanjega policijskega šefa v četrti Aten, kjer živijo številni priseljenci in kjer so se pred štirimi leti začeli sistematični napadi na priseljence.

Stranka Zlata zora, ki svoj program gradi na sovraštvu do tujcev, je na volitvah leta 2012 dobila sedem odstotkov glasov in ima v 300-članskem grškem parlamentu 18 poslancev.