Ustanovitelja Zlate zore Nikosa Mihaloliakosa je prejšnji teden aretirala grška policija. Foto: EPA
Ustanovitelja Zlate zore Nikosa Mihaloliakosa je prejšnji teden aretirala grška policija. Foto: EPA
Ilias Kasidiaris
Med prijetimi pripadniki Zlate zore je bil tudi njihov tiskovni predstavnik in poslanec Ilias Kasidiaris. Foto: EPA

Grški mediji so objavili pričevanja nekdanjih članov Zlate zore in poročilo tožilstva, ki razkrivajo kazniva dejanja grških neonacistov.

"Večkrat sem sodeloval v napadih, v katerih je sodelovalo od 50 do 60 motorjev, pri čemer sta bila na vsakem dva človeka. Tisti, ki je sedel zadaj, je imel palico z grško zastavo, s katero je udaril vsakega Pakistanca, ki ga je videl," je na sodišču povedal nekdanji član stranke.

Namestnik tožilca vrhovnega sodišča Haralambo Vurliotis je pojasnil, da je Zlata zora "striktno hierarhična struktura, njen vodja pa vsemogočen in deluje po načelih, ki jih je uporabljal Hitler". Poročilo navaja, da so napade začeli leta 1987. Najprej so bili tarča priseljenci, nato pa tudi Grki.

Pripadniki stranke so opravljali vojaško urjenje. Zagrešili so na desetine kaznivih dejanj, tudi umore in poskuse umorov.

Prejšnji teden so prijeli ustanovitelja Zlate zore in še pet vodilnih članov. Aretacija je sledila napetostim po umoru levičarskega aktivističnega glasbenika, ki naj bi ga zagrešil podpornik Zlate zore. Policija nadaljuje preiskave, v katerih išče skrito orožje.

"Demokracija ne more financirati njenih nasprotnikov"
Grška vlada je medtem napovedala, da bo v nekaj dneh predstavila nov zakon proti sovražnemu govoru, s katerim želijo med drugim zatreti tudi Zlato zoro.

Po besedah namestnika grškega premierja Evangelosa Venizelosa bo tako grška zakonodaja usklajena z zakonodajo Evropske unije.

Protirasistični zakon je predmet razhajanja v grški vladni koaliciji. Medtem ko so se Venizelosovi socialisti zanj zavzemali, pa so bili proti njemu konservativci premierja Antonisa Samarasa, ki so trdili, da dozdajšnja zakonodaja zadostuje.

Toda umor glasbenika Pavlosa Fissasa 17. septembra je poenotil politični vrh, da skupaj nastopi proti Zlati zori, sicer tretji najbolj priljubljeni grški stranki, ki si je glasove podpore nabrala predvsem v času hude gospodarske krize.

Vlada pripravlja še en zakon, s katerim bo prepovedala financiranje Zlate zore z državnim denarjem na podlagi tega, da je njeno vodstvo obtoženo kaznivih dejanj.

"Demokracija ne more financirati njenih nasprotnikov," je dejal Venizelos.