Primer sedemletnika je v Rusiji dvignil veliko prahu. Foto: EPA
Primer sedemletnika je v Rusiji dvignil veliko prahu. Foto: EPA
Dmitrij Medvedjev
Medvedjev je zgodbo označil za 'pošastno dejanje'. Foto: EPA

Sedemletni Artjom Saveljev je v torek sam prispel z letalom v Moskvo, s seboj pa prinesel natipkano pismo, v katerem je njegova nadomestna ameriška mati rusko vlado prosila, naj razveljavi posvojitev, saj je otrok duševno neuravnovešen. Na letališču ga je pričakal neki turistični vodič, ki mu je Američanka plačala 200 dolarjev, da fantka "kot paket dostavi pred ministrstvo za šolstvo".

V zgodbo se je kmalu vključil ruski vrh. Predsednik Dmitrij Medvedjev je dogodek opisal kot "pošastno dejanje" in dodal, da je deček "postal del zelo slabe družine", ter pozval ameriške oblasti, naj sestavijo dokument, v katerem bodo jasno zapisane vse dolžnosti, ki jih pri posvojitvi sprejmejo ameriški starši.

Lavrov napovedal zamrznitev postopkov
Zunanji minister Sergej Lavrov pa je šel še korak dlje in opozoril, da bodo ameriške posvojitve ruskih otrok ustavljene, dokler ne bodo rešili tega primera. "Do dečka so se obnašali nečloveško. Vse postopke posvojitev bomo zamrznili, dokler ne bodo Rusija in ZDA podpisale dogovora, v katerem bomo jasno zapisali pogoje posvajanja otrok."

"Otrok je ogrožal našo varnost"
Artjoma je Američanka posvojila iz sirotišnice na ruskem Daljnem vzhodu leta 2009, po šestih mesecih pa je nad njim obupala in ga z enosmerno letalsko vozovnico vrnila v domovino. "Otrok je duševno neuravnovešen. Je nasilen in ima nekaj značilnosti duševnih bolnikov. Ruska sirotišnica me je zavajala in mi lagala. Zaradi varnosti moje družine, prijateljev in same sebe ne želim več biti starš temu otroku," je pisalo v pismu.

Hrvaški mediji poročajo, da v zagrebškem domu za otroke brez staršev živi 13-letni deček, ki so se mu posvojitelji z razlago, da se ne morejo več ukvarjati z njim, odpovedali po devetih letih skupnega življenja. Imajo tudi primer deklice, ki je bila posvojena pri šestih letih, a so jo posvojitelji v dom vrnili, ko je obiskovala sedmi razred. Tretji primer pa je zgodba otroka, ki so se mu posvojitelji odpovedali že po 15 dneh, torej prej, kot je dokument o posvojitvi postal pravnomočen.

Washington v nerodnem položaju
Predstavnik ameriškega zunanjega ministrstva P. J. Crowley pa je dejal, da je ameriška vlada "očitno v precejšnjih škripcih" zaradi primera, a da hkrati upajo, da to ne bo ustavilo nadaljnjih posvojitev. "Če se bo Rusija odločila prekiniti posvojitvene postopke, je to njena pravica, saj so to ruski državljani. Sami bi si želeli, da posvojitve še naprej potekajo kot po navadi, a hkrati razumemo njihove skrbi."

Mnogo ruskih posvojencev najde dom v ZDA
Rusija je tretji največji vir otrok za tuje posvojitve v ZDA. Lani je novi dom čez lužo našlo 1.586 ruskih otrok. Moskva je pred kratkim poostrila pogoje za posvojitve ruskih otrok, potem ko je nekaj ruskih posvojencev v ZDA umrlo nasilne smrti. Dodatne zahteve so znižale število posvojitev, ki so vrhunec dosegle v letu 2004, ko so Američani posvojili kar 5.862 ruskih sirot.