Do zdaj so propadli vsi poskusi reševanja potnikov na ruski ladji. Foto: Reuters
Do zdaj so propadli vsi poskusi reševanja potnikov na ruski ladji. Foto: Reuters
Potniki na ruski ladji
Na ladji je 52 potnikov in 22 članov posadke. Foto: EPA

Rusko zunanje ministrstvo je odločilo, da bodo vseh 52 potnikov rešili s pomočjo helikopterja, ki je na krovu kitajskega ledolomilca Sneženi zmaj (Šue Long), ki ostaja v bližini, potem ko se je sam skušal prebiti do nesrečne ladje.

Iz avstralske državne agencije za varnost na morju Amsa, ki koordinira reševalne napore, so sporočili, da so operacijo zaustavili zaradi slabih vremenskih razmer.

"Helikopter v trenutnih vremenskih razmerah ne more leteti," so sporočili in dodali, da se razmere najverjetneje ne bodo začele izboljševati pred sredo.

Rešiti nameravajo vse potnike, medtem ko so poročila o reševanju 22 članov posadke različna. Ruska tiskovna agencija Itar-Tass je poročala, da bodo rešili vse razen 17 članov posadke, britanski BBC pa navaja, da bodo na varno prepeljali štiri člane.

S helikopterjem naj bi potnike rešili v skupinah po 12 in jih prepeljali na kitajski ledolomilec, od tam pa z manjšim čolnom na avstralski ledolomilec Aurora Australis, ki je prav tako v bližini, a se mu tudi ni uspelo prebiti do ruske ladje. Preden se bodo vrnili na kopno, bo minilo še nekaj tednov.

Praznovanje kljub slabemu vzdušju
Zdravnik na ladji Andrew Peacock je sporočil, da so potniki razočarani, a vdani v čakanje. Vzdušje bodo skušali popraviti tudi z načrtovanim praznovanjem novega leta v baru ladje. "Vemo, da gre za resen dogodek in da povzročamo sitnosti drugim," je sicer še dodal.

Načrt za rešitev pa bi lahko bil ogrožen še v enem primeru, in sicer če bo Šue Long ostal sam ujet v ledu, ker se Aurora Australis ne bi uspela prebiti do njega. V tem primeru helikopterskega reševanja ne bodo izvedli.

V skladu s prvotnim načrtom bi morali preostali člani posadke ostati na krovu ladje Akademik Šokalskij, dokler se do njih ne bi prebil močnejši ameriški ledolomilec. Ta naj bi prispel v desetih dneh. Če pa helikoptersko reševanje ne bo uspelo, bodo na ameriško ladjo Polar Star čakali kar vsi potniki.