Vsako leto naj bi samo zaradi alkoholizma v Rusiji umrlo med 600.000 in 700.000 ljudi. Foto: EPA
Vsako leto naj bi samo zaradi alkoholizma v Rusiji umrlo med 600.000 in 700.000 ljudi. Foto: EPA
Proizvodnja vodke
Do zdaj so ruske oblasti zavračale možnost višjih davkov na tobak in alkohol - po mnenju kritikov zato, da med prebivalstvom ohranjajo mir. Foto: Reuters
Rusija
Praznovanje velike noči na moskovskem pokopališču Šerbinka - vsak kraj in čas sta primerna za kozarec ali dva vodke. Foto: EPA
Moskva
Ruski brezdomci so zadovoljni tudi, če jim namesto drobiža natočite kozarec vodke. Foto: EPA

Ruski predsednik Dmitrij Medvedjev je na srečanju s svojimi podrejenimi v Sočiju izrazil osuplost nad uradnimi podatki, ki kažejo, da ruski državljan v povprečju popije kar 18 litrov čistega alkohola na leto.

"Če to pretvorimo v steklenice vodke, je preprosto nedojemljivo," je zaskrbljeno dejal Medvedjev. Omenjena količina je kar dvakrat večja od tiste, za katero Svetovna zdravstevna organizacija pravi, da je že nevarna za življenje in zdravje posameznika.

"Če spregovorim odkrito, menim, da se ni nič spremenilo," je dejal Medvedjev, ko je pojasnil, da dozdajšnji ukrepi za zajezitev pijančevanja niso zmanjšali porabe alkohola v Rusiji, kjer je žlampanje velikih količin vodke del kulture naroda.

"Alkoholizem v naši državi se je spremenil v nacionalno katastrofo," ne bi mogel biti jasnejši predsednik.

Črne demografske napovedi
Po ocenah zdravstvenih strokovnjakov so pri polovici smrti ljudi, starih med 15 in 54 let, krive z alkoholizmom povezane bolezni, medtem ko naj bi samo 40 odstotkov Rusov, ki so letos zapustili šolo, živelo do starosti med 55 in 60 let. Vse to je seveda krivo za črnoglede demografske napovedi v največji državi na svetu, kjer živi okoli 140 milijonov ljudi.

- Povprečen Rus letno popije 50 steklenic vodke.
- Steklenica piva na ulici stane manj kot steklenica vode.
- V zadnjih 15 letih je zaradi z alkoholizmom in kajenjem povezanih bolezni umrlo 12 milijonov ljudi.
- Škatlico cigaret je v Rusiji mogoče kupiti že za 0,2 evra.
- Moški v povprečju živijo okoli 60 let, kar je 15 let manj kot v ZDA; Rusinje umrejo 13 let prej kot Američanke.

Ruski voditelji so imeli vedno dvoumen odnos do vodke. Po eni strani so bili zadovoljni z visokimi prihodki od prodaje opojne pijače, po drugi strani pa so se zavedali zdravstvenih in socialnih težav, ki jih prinaša ta "ljudska" razvada.

"To je več stoletij stara težava in ne moremo ga rešiti čez noč," se težav zaveda Medvedjev, ki je dejal, da morajo ljudje dobiti možnost za normalno, polno, zdravo in trezno življenje, do tega pa lahko pride ob normalnem življenjskem standardu.

"V revni državi se je nemogoče bojevati proti alkoholizmu," je dejal predsednik, a v isti sapi priznal, da boljši življenjski pogoji ne vodijo samodejno k manjši porabi alkohola.

Prvi na svetu
"Smo absolutni svetovni voditelji glede uživanja alkohola," je brez ovinkarjenja dejala ruska ministrica za zdravje Tatjana Golikova in opozorila, da Rusija potrebuje novo kampanjo v boju proti alkoholizmu. Ob tem je pohvalila nekdanjega sovjetskega voditelja Mihaila Gorbačova in njegove ukrepe za zmanjšanje porabe alkohola sredi 80. let prejšnjega stoletja.

"Ne glede na to, kako kdo vidi kampanjo proti alkoholu med letoma 1985 in 1990 ter napake, ki so bile pri tem storjene ... kampanja je prinesla znaten upad smrtnosti, še posebej med moškimi, in v prihodnjih petih letih so bila rešena življenja milijona ljudi," je dejala Golikova.

Nasprotniki Gorbačovu očitajo, da je kampanja pripeljala do razcveta nezakonite proizvodnje alkohola sumljive kakovosti. Po ocenah ruskih oblasti je med 30 in 50 odstotkov trga z vodko nezakonitega in neobdavčenega. Številni zato predlagajo uvedbo državnega monopola pri proizvodnji vodke, s čimer bi lažje nadzorovali trg.