Revnejše države lahko računajo na cepivo le prek sheme Covax, ki jo je ustanovil WHO in ki si prizadeva za pravičnejšo distribucijo cepiva po svetu. Foto: EPA
Revnejše države lahko računajo na cepivo le prek sheme Covax, ki jo je ustanovil WHO in ki si prizadeva za pravičnejšo distribucijo cepiva po svetu. Foto: EPA

Pozivu Unicefa se je pridružilo tudi več znanih obrazov: pevka Billie Eilish, nekdanji nogometaš David Beckham, teniški igralec Andy Murray, igralci Olivia Colman, Ewan McGregor, Orlando Bloom in Whoopi Goldberg, nekdanja manekenka Claudia Schiffer in mnogo drugih. Omenjeni so se podpisali pod pismo, ki ga je Unicef poslal gospodarsko najrazvitejšim državam, združenim v skupino G7 (Združeno kraljestvo, Kanada, Francija, Nemčija, Italija, Japonska in ZDA). "Pandemija ne bo končana nikjer, dokler ne bo končana povsod," je ob tem v reklamni kampanji opozoril Beckham. Zvezdniki so pozvali G7, naj do avgusta podarijo 20 odstotkov cepiva.

Premožne države so že večkrat obljubile, da cepiva proti covidu-19 ne bodo kopičile zase, ampak bodo presežek poslale revnejšim državam. A Unicef svari, naj s temi dobavami ne čakajo, ampak naj začnejo cepivo v manjših pošiljkah čim prej dobavljati razvijajočemu se svetu.

Brtitanski premier Johnson je napovedal, da bi moral biti ves svet precepljen do konca leta 2022. Foto: EPA
Brtitanski premier Johnson je napovedal, da bi moral biti ves svet precepljen do konca leta 2022. Foto: EPA

Komu dati prednost?

Tudi Lily Caprani iz Unicefa je v pogovoru za BBC pozvala, da bi moralo cepljenje po svetu potekati mnogo bolj enakomerno, kot se to trenutno dogaja. "Brez dvoma bomo morali na neki točki povsod začeti cepiti tudi mlajše od 18 let. A trenutno je prednostna naloga, da so čim prej cepljene vse ranljivejše skupine na vseh koncih sveta. Zato pozivamo, naj najrazvitejše države takoj začnejo pošiljati cepivo manj razvitim, čeprav še poteka cepljenje v njihovih državah." Britanski zdravstveni minister Matt Hancock pa je prejšnji teden napovedal, da bodo cepljenju britanskih otrok dali prednost pred pošiljanjem odmerkov cepiva v tujino. Dodal je, da na Otoku trenutno ni presežnih količin cepiva.

Unicef opozarja, da se revnejšim državam mudi in da morajo cepivo prek sheme Covax dobivati že poleti ter nato postopno vse leto. "Če bodo bogate države cepiva kopičile doma in ga nato revnejšim vsega naenkrat poslale okoli božiča, ga bo veliko neuporabnega. To bo tragedija, če bo na milijone odmerkov cepiva s pretečenim rokom uporabe končalo v smeteh," je dodala Lily Caprani.

Svetovna precepljenost do konca leta 2022?

Unicef je še zapisal, da bodo imele države, ki sestavljajo skupino G7, kmalu dovolj cepiva, da ga bodo 20 odstotkov med junijem in avgustom brez škode za svoje prebivalstvo lahko donirale drugim. S tem bi se v shemi Covax nabralo več kot 150 milijonov odmerkov.

Na nedavnem uvodu v srečanje skupine G7 je britanski premier Boris Johnson postavil cilj, da bi moral biti svet proti covidu-19 precepljen do konca leta 2022. Voditelji držav se bodo srečali ta konec tedna v Cornwallu.