Vrh je potekal virtualno, v Rimu sta sodelovala le Ursula von der Leyen in Mario Draghi. Foto: Reuters
Vrh je potekal virtualno, v Rimu sta sodelovala le Ursula von der Leyen in Mario Draghi. Foto: Reuters

Na vrhu skupine G20 in številnih mednarodnih organizacij so odmevali pozivi k pravičnejši razdelitvi cepiva v svetu. Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je sporočila, da je bilo po svetu uporabljenih okoli 1,53 milijarde odmerkov cepiv proti covidu-19, vendar le odstotek vseh v Afriki. "Hiter razvoj cepiv proti covidu-19 je triumf znanosti, vendar je njihova nepravična distribucija neuspeh človeštva," je dejal generalni direktor WHO-ja Tedros Adhanom Ghebreysus.

Sprejeta Rimska deklaracija poziva k prostovoljnemu prenosu licenc in tehnologije za proizvodnjo cepiva med državami. Glede poziva ZDA, naj se farmacevtska podjetja odpovedo patentni zaščiti cepiv, sicer ni bilo soglasja, poroča Reuters.

Italijanski premier in gostitelj vrha G20 Mario Draghi je po srečanju sporočil, da bodo ZDA najverjetneje kmalu sprostile izvoz svojih cepiv in materialov za izdelavo. "Precej prepričan sem, da bodo ZDA zdaj odstranile ovire za cepiva," je dejal novinarjem.

Farmacevtski podjetji Pfizer in BioNTech sta obljubili milijardo odmerkov njunega cepiva po znižani ceni za najrevnejše države v tem letu. Naslednjo milijardo naj bi zagotovili prihodnje leto, je povedal generalni direktor Albert Bourla. Podjetje Johnson & Johnson je 200 odmerkov obljubilo mednarodni pobudi za pravično razdelitev cepiv Covax.

Nemčija bo po besedah kanclerke revnejšim državam namenila 30 milijonov odmerkov cepiv. Foto: Reuters
Nemčija bo po besedah kanclerke revnejšim državam namenila 30 milijonov odmerkov cepiv. Foto: Reuters

Bruselj obljublja milijardo evrov za proizvodnjo cepiv v Afriki

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je napovedala, da bo Evropska unija do konca leta 2021 revnejšim državam darovala 100 milijonov odmerkov cepiva. Bruselj je prav tako obljubil milijardo evrov za gradnjo objektov za proizvodnjo cepiva v Afriki.

Kitajski predsednik Ši Džinping je obljubil tri milijarde dolarjev pomoči državam v razvoju v prihodnjih treh letih in predlagal vzpostavitev mednarodnega foruma za promocijo pravične razdelitve cepiva.

Ameriška podpredsednica Kamala Harris je v imenu predsednika Joeja Bidna pozvala k umiku patentne zaščite cepiv, kar bo po mnenju ZDA pospešilo proizvodnjo in omogočilo pravičnejšo razdelitev cepiv. Več evropskih držav, med njimi Nemčija, je ameriški poziv v preteklosti zavrnilo, saj naj sam po sebi ne bi povečal proizvodnje.

EU: Dogovor o covidnih digitalnih potrdilih

IMF predlaga 50-milijardni načrt za precepljenost

Mednarodni denarni sklad (IMF) je predlagal 50 milijard dolarjev vreden načrt za končanje pandemije s cepljenjem vsaj 40 odstotkov svetovne populacije do konca leta 2021 in vsaj 60 odstotkov v prvi polovici leta 2022.

Svetovni voditelji so v Rimski deklaraciji opozorili na pomen t. i. ACT-pospeševalnika, orodja WHO-ja za distribucijo cepiv, zdravil in testov v pandemiji covida-19. Vendar v deklaracijo niso vključili zaveze financiranja programa, ki mu še vedno manjka 19 milijard dolarjev. V deklaraciji so kot način pravičnejše distribucije cepiv omenili tudi pobudo Covax.

Združeno kraljestvo: Na množičnih prireditvah se je okužilo le 15 ljudi

V Združenem kraljestvu so izvedli devet poskusnih množičnih prireditev, da bi ugotovili njihov učinek na širjenje novega koronavirusa. Med 60.000 udeleženci se je okužilo samo 15 ljudi.

Britanska vlada je v preteklih tednih dovolila izvedbo prireditev z večjim, a omejenim številom udeležencem, med drugim dve tekmi nogometnega FA-pokala, svetovno prvenstvo v snukerju in podelitev glasbenih nagrad brit.

"Cilj našega raziskovalnega programa, vodilnega na svetu, je preučiti tveganje prenosa novega koronavirusa na velikih prireditvah in raziskati, kako lahko množice varno sprejmemo nazaj v večjem številu," je projekt predstavil tiskovni predstavnik britanske vlade. Dodal je, da so pri organizaciji prireditev sledili posebej opredeljenim ukrepom za zmanjšanje tveganja prenosa okužbe med udeleženci.

Med dogodki je bil tudi finale FA pokala na Wembleyu. Foto: Reuters
Med dogodki je bil tudi finale FA pokala na Wembleyu. Foto: Reuters

Dogodkom je sledilo devet uradnih testiranj, na katerih je bilo pozitivnih le 15 ljudi, ki jih bodo zdaj v sodelovanju s krovno zdravstveno organizacijo (NHS) izsledili. Delež okuženih med vsemi testiranimi ustreza deležu okuženih v širši populaciji.

V Združenem kraljestvu od marca postopoma sproščajo stroge ukrepe za zajezitev pandemije covida-19, predvsem po zaslugi visokega deleža cepljenih proti covidu-19. Tako je smelo na stadionu Wembley pretekli konec tedna nogometno tekmo v živo spremljati 22.000 gledalcev.

Nadaljnje sproščanje omejitev je načrtovano za 21. junij, a je vse bolj vprašljivo zaradi širjenja nove, dvakrat mutirane indijske različice novega koronavirusa. Premier Boris Johnson naj bi odločitev v povezavi s tem sporočil prihodnji teden.

Rimska deklaracija za reševanje zdravstvenih kriz

Španija se junija odpira za cepljene

"Od 7. junija bodo vsi cepljeni ljudje in njihove družine dobrodošli v Španiji, ne glede na državo izvora," je na mednarodnem turističnem sejmu v Madridu povedal premier Pedro Sanchez.

"Od prihodnjega ponedeljka, 24. maja, pa bomo znova z veseljem sprejeli britanske turiste," je še dejal. Dodal je, da bodo lahko vstopili brez omejitev. Ali bodo morali predložiti negativen izvid testa na novi koronavirus, ni pojasnil, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Britanci, ki so zelo pomembni za španski turistični sektor, lahko trenutno v Španijo vstopijo samo iz nujnih razlogov. Špansko notranje ministrstvo je ob tem sporočilo, da bodo lahko na nenujna potovanja v Španijo od ponedeljka znova prišli tudi Japonci.

Združeno kraljestvo ohranja omejitve za potnike iz Španije. Ob prihodu morajo v karanteno in predložiti negativen izvid testa.

Španski turizem je zaradi pandemije utrpel veliko škodo. Leta 2019 so imeli 83,5 milijona tujih obiskovalcev, lani pa manj kot 19 milijonov, kar je 77 odstotkov manj. Letos pričakujejo približno 45 milijonov tujih turistov.

Plaža v kraju San Sebastian v Baskiji. Španija se bo 7. junija odprla za turiste – za Britance že dobra dva tedna prej. Foto: EPA
Plaža v kraju San Sebastian v Baskiji. Španija se bo 7. junija odprla za turiste – za Britance že dobra dva tedna prej. Foto: EPA

Hrvaška: Vstop brez testa za otroke do 14. leta?

Na Hrvaškem razmišljajo, da bi omogočili vstop v državo brez obveznega negativnega izvida testa na novi koronavirus tudi otrokom, starejšim od sedmih let, je potrdil hrvaški notranji minister Davor Božinović. To bi lahko veljalo za otroke do 14. leta starosti, odločitev pa naj bi sprejeli do konca meseca.

Dodal je, da obstoječi epidemiološki ukrepi veljajo do 30. maja in da bodo do takrat objavili, v katero smer bodo šli s popuščanji. Potem naj bi uveljavili tudi zeleno digitalno potrdilo, ki ga bodo po Božinovićevih besedah uporabljali ne zgolj pri potovanjih čez mejo, temveč tudi pri organizaciji nekaterih prireditev. Potrdil je, da je Hrvaška pripravljena na izdajanje zelenih digitalnih potrdil že s 1. junijem.

Na Hrvaškem načrtujejo, da bodo do konca junija cepili od 50 do 55 odstotkov polnoletnih državljanov. Do zdaj so v državi s štirimi milijoni prebivalcev porabili 1,5 milijona odmerkov, cepljenih (z obema ali edinim odmerkom) je 357.412 ljudi.

Po Nemčiji ob umirjanju epidemije sproščajo omejitvene ukrepe

V nemški prestolnici Berlin, mestu Hamburg in več zveznih deželah ob umirjanju epidemičnih razmer sproščajo ukrepe za zajezitev novega koronavirusa. V Berlinu so se med drugim odprli bazeni, pa tudi terase pivnic, ponekod na Bavarskem pa nastanitveni objekti.

V Nemčiji so neke vrste ustavitev javnega življenja uvedli novembra lani. Marca letos so izvedli poskusno odpiranje, a je parlament konec aprila sprejel zakonodajo, ki predvideva uvedbo t. i. zvezne nujne zavore. Ta je prinesla uvedbo policijske ure in drugih omejitvenih ukrepov v okrožjih z višjo incidenco okužb.

"Število okužb gre navzdol, število cepljenih navzgor – če nam bo to uspelo v prihodnjih tednih, se lahko veselimo lepega poletja," je dejal minister za zdravje Jens Spahn. Foto: Reuters

A zdaj ob nižanju števila okuženih in krepitvi cepljenja proti covidu-19 številna mesta in dežele pred binkoštnim koncem tedna, ko so v Nemčiji prazniki, rahljajo ukrepe, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V Berlinu so se odprli bazeni, terase pivnic, lokalov in restavracij pa lahko znova sprejemajo goste. Že v sredo so se v mestu odprle kinodvorane, gledališča in operne hiše. Kulturnih dogodkov se lahko udeleži do 250 ljudi.

Na Bavarskem se na območjih z nizko incidenco odpirajo hoteli in drugi nastanitveni objekti. Ljudje morajo za obisk predložiti negativen izvid testa na novi koronavirus ali potrdilo, da so bili v celoti cepljeni proti covidu-19.

Ukrepe so danes nekoliko sprostili tudi v zvezni deželi Severno Porenje - Vestfalija, ki ima največ prebivalcev, pa tudi v Turingiji, na Saškem in v mestu Hamburg.

"Pandemije še ni konec. Uživajmo praznike, a ostanimo previdni," je ob tem pozval nemški zdravstveni minister Jens Spahn. "Število okužb gre navzdol, število cepljenih navzgor – če nam bo to uspelo v prihodnjih tednih, se lahko veselimo lepega poletja," je dodal.

Po podatkih Inštituta Roberta Kocha so v zadnjem dnevu v Nemčiji potrdili okoli 8770 novih okužb s koronavirusom, umrlo pa je 226 covidnih bolnikov. Sedemdnevna incidenca znaša 67,3 okužbe na 100.000 prebivalcev.

Sproščanje ukrepov v Evropi in ZDA