Prvi odmerek je prejelo 31,5 milijona Angležev, 18,7 milijona pa je prejelo tudi že drugega.

"Eden največjih in najpomembnejših nacionalnih dosežkov v naši zgodovini," je na Twitterju sporočil Hancock. "Hvala vsem, ki ste to omogočili," je dodal. Po podatkih angleškega zdravstvenega sistema (NHS) so doslej v celoti cepili 40 odstotkov odraslih Angležev. Od danes se lahko na cepljenje prijavijo tudi 32- in 33-letniki. "Ko vas pokličejo, se pojdite cepit," je zapisal minister za zdravje.

Foto: EPA
Foto: EPA

Medtem po Angliji zaradi naraščanja števila okužb, povezanih z indijsko različico novega koronavirusa, nadaljujejo okrepljeno testiranje. V drugih delih te pokrajine okrepljeno testirajo že nekaj časa, med drugim v Blackburnu, Boltonu, Bedfordu in Leicestru. V celotni državi so sicer do srede potrdili več kot 3400 primerov indijske različice novega koronavirusa, ki velja za bolj nalezljivo.

Nemčija spremenila označbo tudi za Slovenijo

Nemčija je Slovenijo, Hrvaško in Francijo označila za tvegana območja, in ne več območja z visokim tveganjem, zato za prihode iz njih ne bo več karantene. Potniki se bodo lahko od pet- do desetdnevni karanteni izognili s predložitvijo negativnega izvida testa na novi koronavirus, potrdila o prebolelosti ali cepljenju. Antigenski test je lahko star največ 24 ur, test PCR pa 72. Predložiti ga je treba največ 48 ur po prihodu v Nemčijo, do takrat pa je treba biti v domači karanteni.

Še naprej pa je treba pred prihodom v Nemčijo izpolniti spletni obrazec na spletni strani www.einreiseanmeldung.de in tiskano ali elektronsko kopijo izpolnjenega obrazca imeti pri sebi med bivanjem v Nemčiji, piše na strani slovenskega veleposlaništva v Nemčiji na Facebooku. V enaki kategoriji kot Slovenija bodo od nedelje še Oman, Mongolija in Andora.

Karanteni v Nemčiji se je mogoče izogniti tudi s potrdilom, da je oseba v zadnjih šestih mesecih prebolela covid-19 ali pa da je bila pred najmanj 14 dnevi v celoti cepljena s cepivom proti tej bolezni. Foto: EPA
Karanteni v Nemčiji se je mogoče izogniti tudi s potrdilom, da je oseba v zadnjih šestih mesecih prebolela covid-19 ali pa da je bila pred najmanj 14 dnevi v celoti cepljena s cepivom proti tej bolezni. Foto: EPA

Za prihode iz Združenega kraljestva obvezna dvotedenska karantena

Medtem je nemški Inštitut Roberta Kocha RKI zaradi širjenja indijske različice novega koronavirusa Združeno kraljestvo razglasil za območje z novo različico. Letalske, železniške in avtobusne družbe bodo lahko do nedelje v Nemčijo pripeljale zgolj državljane Nemčije in tiste, ki imajo v njej prebivališče. Prišleki bodo morali ob prihodu za dva tedna v karanteno, ki je ne bodo mogli skrajšati niti z negativnim izvidom testiranja na novi koronavirus, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

"Ta korak je težek za Veliko Britanijo, a je nujen za preprečitev hitrega širjenja indijske različice v Nemčiji," je povedal tiskovni predstavnik nemškega ministrstva za zdravje. "Če želimo nadaljevati zniževanje števila okužb, moramo preprečiti, da bi bolj nalezljive različice virusa ogrozile napredek," je povedal.

London prepričan, da bodo zajezili širjenje indijske različice

Velika Britanija je prva evropska država po nekaj časa, ki jo je Nemčija razglasila za t. i. območje z novo različico koronavirusa, kar je nemška kategorija z najvišjim tveganjem. Trenutno je tako označenih 11 držav v Aziji, Afriki in Južni Ameriki. Na Otoku so do srede potrdili več kot 3400 primerov. Britanska vlada je sicer izrazila prepričanje, da je sposobna zajeziti njeno širjenje. To namerava storiti z dodatno okrepitvijo testiranja in razširitvijo cepljenja proti covidu-19 na vse, starejše od 18 let. Britanski premier Boris Johnson je bil deležen kritik, da je Indijo prepozno označil za tvegano območje. Na rdeči seznam so jo uvrstili več tednov po Bangladešu in Pakistanu. Potniki morajo ob prihodu iz teh držav za deset dni v karanteno v hotelu.

Trenutno v Združenem kraljestvu cepijo starejše od 34 let. Foto: EPA
Trenutno v Združenem kraljestvu cepijo starejše od 34 let. Foto: EPA

Več milijard odmerkov za revnejše države

Farmacevtska podjetja, več držav in Evropska unija so na petkovem svetovnem zdravstvenem vrhu v Rimu napovedali več milijard odmerkov cepiva proti covidu-19 za revnejše države. Podjetje Pfizer je na vrhu napovedalo dve milijardi odmerkov cepiva proti covidu-19, Moderna pa do 995 milijonov do konca leta 2022 za revnejše države po nabavni ali znižani ceni. Johnson & Johnson je naznanil dogovor z mednarodno pobudo za pravično razdelitev cepiv Covax o 200 milijonih odmerkov za letos. Dogovarjajo pa se še o dobavi dodatnih 300 milijonov odmerkov prihodnje leto.

Večino napovedanih odmerkov bodo države prejele prek Covaxa. Evropska unija je napovedala, da bo tej pobudi do konca leta podarila 100 milijonov odmerkov, Francija in Nemčija pa še vsaka po 30 milijonov. Italija je medtem napovedala finančno pomoč 300 milijonov evrov.

Tiskovni predstavnik Covaxa je dejal, da so doslej podpisali dogovore o dobavi 1,8 milijarde odmerkov, kar zadostuje za cepljenje 30 odstotkov prebivalcev v 92 državah z nizkimi in srednjimi dohodki, a kot je poudaril, bo potrebne še več podpore.

Generalni direktor Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus je pozdravil "velikodušne napovedi", vendar pa je posvaril, da "bomo v prihodnjih mesecih potrebovali še več sto milijonov odmerkov".

Število okužb se je v zadnjem tednu v Argentini močno povečalo. Foto: EPA
Število okužb se je v zadnjem tednu v Argentini močno povečalo. Foto: EPA

Argentina v devetdnevno zaprtje

Argentinski predsednik Alberto Fernandez je dejal, da je država v najtežjem trenutku pandemije. V zadnjem tednu so vsak dan potrdili več kot 35.000 novih okužb. Med devetdnevnim zaprtjem so lahko odprti supermarketi in trgovine z nujnimi potrebščinami, šolanje bo prešlo na daljavo. Restavracije lahko nudijo le prevzem ali dostavo hrane, prebivalci pa lahko domove zapustijo le do 18. ure, pri čemer se morajo gibati le v bližini doma. Kot poroča BBC, je vlada pozvala državljane, naj obvestijo oblasti, če bodo pri sosedih opazili zbiranje ali zabavo.

Argentina je doslej potrdila 3,4 milijona okužb in 73.000 smrti. Pretekli teden so imeli največ smrti v enem dnevu, kot je umrlo 745 ljudi.

Država je sicer lani imela eno najdaljših zaprtij, in sicer med marcem in julijem. V času najstrožjih ukrepov nista bila dovoljena niti rekreacija niti sprehajanje psov. Komercialni poleti so bili prekinjeni sedem mesecev.

V 45-milijonski državi so doslej razdelili več kot 10 milijonov odmerkov. Marca so začeli zamik drugega odmerka, da bi omogočili čim več ljudem prvi odmerek.

V petek je število smrti s covidom-19 v Latinski Ameriki in Karibih preseglo milijon, kar je skoraj 30 odstotkov vseh žrtev na svetu. Skoraj 90 odstotkov od milijona smrti so potrdili v petih državah: Braziliji, Mehiki, Kolumbiji, Argentini in Peruju.