Slovenija
Protest
Pred stavbo parlamenta pa poteka "shod za priznanje Palestine". Foto: MMC RTV SLO

Dodaj v

Za priznanje Palestine kljub večinski naklonjenosti le dva glasova podpore

Za priznanje palestinske države naj bi se zavzemale vse stranke razen SDS-a
28. november 2014 ob 14:54,
zadnji poseg: 28. november 2014 ob 19:17
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Parlamentarni odbor za zunanjo politiko je razpravljal o pobudi o takojšnjem priznanju Palestine kot neodvisne države. Na koncu je na pobudo SMC-ja sprejel sklep, naj se o tem najprej izreče vlada in svojo odločitev pošlje v DZ.

Predlog Združene levice o priznanju Palestine je sprva naletel na pozitiven odziv med poslanci. Toda odbor za zunanjo politiko na koncu ni podprl njihovega predloga, temveč alternativni predlog SMC-ja, po katerem odbor "od vlade zahteva, da ob upoštevanju vseh vidikov in učinkov državnemu zboru predloži sklep o priznanju Palestine". Sklep vladi pri tem ne postavlja nikakršnih rokov.


Priznanje Palestine je nujno
Na zasedanje odbora za zunanje zadeve so bili povabljeni tudi nekateri predstavniki civilne družbe in novinarji kot tudi slovenski evropski poslanci, ki so pred poslansko razpravo dobili besedo o tem, zakaj bi bilo uradno priznanje Palestine koristno oziroma zakaj ne.

Eva Gračanin iz gibanja za pravice Palestincev BDS Slovenija je poudarila, da imajo Palestinci vso pravico do samoodločbe in samostojne države, kar navsezadnje navajajo tudi nekatere resolucije ZN-a. Slovenija pa bi morala tudi uvesti sankcije proti Izraelu.

Novinar MMC-ja Boris Vasev je opozoril, da samo priznanje Palestine brez dodatnih ukrepov zoper izraelsko okupacijo ne bo povzročilo bistvenih sprememb, saj na zasedenih Zahodnem bregu in Vzhodnem Jeruzalemu živi že pol milijona judovskih naseljencev, izraelska vojska omejuje svobodno gibanje Palestincev, Gaza pa bo še naprej pod izraelsko zaporo. Slovenija prav tako ne more priznati Palestine in hkrati nadaljevati prodaje orožja državi, ki jo okupira. Slovenija namreč v Izrael izvaža rezervne dele za vojaška vozila. "Do zdaj je bila politika Slovenije bolj del problema kot rešitve," je opozoril Vasev.

Novinarka Dnevnika Kristina Božič je izrazila mnenje, da je priznanje Palestine moralna nujnost. Hkrati pa je opozorila, da se znotraj Izraela vse bolj pojavlja prepričanje, da dve državi nista več mogoči, tako zaradi številnih judovskih naselij na zasedenih palestinskih ozemljih kot zaradi prepričanja, da bi morala na ozemlju celotne historične Palestine obstajati zgolj judovska država.

Predsednikov svetovalec za zunanje zadeve Marko Makovec pa je razložil, da predsednik Pahor podpira začetek postopek za priznanje Palestine ter da je treba doseči trajni mir in sožitje obeh držav. Pahor je sredi oktobra sprejel poverilno pismo palestinskega veleposlanika in ga sprejel z vsemi državniškimi častmi.

DeSUS-ov evropski poslanec Ivo Vajgl je povedal, da bi bilo priznanje Palestine korak v pravo smer, vendar bi morali doseči širši konsenz. Navsezadnje bi bilo slovensko priznanje deležno pozornosti, tako kot je bilo švedsko, je opozoril.

Vlada je za, vendar…
Zunanji minister Karl Erjavec je ponovil vladno stališče, da bi bilo primerno, da bi sklep o priznanju Palestine sprejela vlada, nato pa bi to potrdili še poslanci, kot se je to zgodilo v primeru Južnega Sudana in Kosova, čeprav priznava, da lahko DZ priznanje izvede tudi brez sodelovanja vlade. V vladi pa je bilo po Erjavčevih besedah izraženo navdušenje nad priznanjem Palestine, vendar bi morali vse vidike, tudi zaradi članstva v EU-ju, še proučiti.

ZaAB za, SD pa za in hkrati ni za
Poslanec ZaAB-a Peter Vilfan in poslanec SD-ja Matjaž Nemec sta povedala, da njuni stranki priznanje Palestine podpirata, vendar je treba poudariti, da je izrecno podporo predlogu ZL-ja izrekel le Vilfan. Za ZL-jev predlog sklepa sta na koncu glasovala le dva poslanca, torej Vatovec in Vilfan, kar pomeni, da Nemec priznanja Palestine ni podprl, čeprav si, kot je dejal, v SD-ju želijo čimprejšnjega priznanja Palestine.

Poslanec SDS-a Janez Janša pa je zbranim med drugim razložil, da nihče izmed navzočih ne bo občutil posledic, ne glede na to, kakšno odločitev bodo poslanci sprejeli. Opozoril je še, da bi priznanje Palestine na obeh straneh krepilo ekstremistične zahteve. Tako denimo Hamas denimo ne pristaja na to, kar si želijo naši poslanci, je dejal.

Odbor vladi predlaga, naj ta poda predlog DZ-ju
Sprejeti predlog SMC-ja, ki je bil podan med samo sejo odbora, je sicer sestavljen iz treh sklepov. Prvi nalaga vladi, da DZ-ju predloži sklep o priznanju Palestine. V razpravi se je sicer pokazala predvsem težava, da pri tem sklepu ni navedenega roka, kot je opozoril predsednik DZ-ja Milan Brglez, pa je povsem v rokah DZ-ja, kako bo nadaljeval spremljanje tega vprašanja.

Z drugim sklepom OZP poziva vlado, da "nadaljuje vse aktivnosti, ki bodo med članicami EU-ja pri delu institucij EU-ja ter mednarodnih in regionalnih organizacij kar najučinkoviteje prispevale k uskladitvi stališč do priznanja Palestine kot neodvisne in suverene države". OZP tudi poziva vlado, da v prihodnosti "zavzema pozitivno stališče do prizadevanj Palestine za članstvo v mednarodnih organizacijah in njihovih agencijah". To naj bi pomenilo, da če bo Palestina zaprosila za članstvo v kaki mednarodni organizaciji, jo Slovenija podpre.

Tretji sklep pa je pravzaprav "ugotovitveni", in sicer da se je OZP seznanil z aktualnim stanjem bližnjevzhodnega mirovnega procesa, vlado pa še poziva k dejavnemu prizadevanju "v naporih mednarodne skupnosti, še posebej EU-ja, za dosego sporazuma v mirovnem procesu med Izraelom in Palestino, v okviru katerega bi prišlo tudi do medsebojnega priznanja obeh držav".

Pred stavbo parlamenta je pred sejo odbora potekal "shod za priznanje Palestine". Foto: Bobo

G. C.
Prijavi napako
Komentarji
matori
# 28.11.2014 ob 15:18
Cilj je priznanje Palestine - nasi kljukci pa ne morejo preko tega,kdo si bo pripisal zasluge za priznanje - mar ni vseeno?
AlfredKirwaYego
# 28.11.2014 ob 15:19
Zakaj bi vlada o tem odločala sama?! Naj parlament glasuje !!!
Jan Dazek
# 28.11.2014 ob 15:32
Poslanci bi priznali Palestino, vlada želi o tem odločati sama

katera ? iz Bruslja ?
šurda
# 28.11.2014 ob 15:25
PALESTINO je potrebno priznati, spomnimo se lastne
zgodovine ! Zgodovine Republike Slovenije !
antiklinac
# 28.11.2014 ob 15:11
Upam na priznanje Palestine. Če ne bi bilo Združene Levice, razprav o tej temi ne bi slišali še nekaj let.
Brazi
# 28.11.2014 ob 15:33
lol naša vlada nima pooblastil odločati o ničemer več.
QUENDI
# 28.11.2014 ob 15:44
....Vlada poslance prosi, da naj počakajo na njeno odločitev....očitno je vlada ukradla državo.....
clutch00
# 28.11.2014 ob 15:58
Peter F., poglej kako zivijo palestinci na bliznjem vzhodu in kako zivijo kosovcani in katalonci. Palestina je dobesedno koncentracijsko taborisce.
SamoRes
# 28.11.2014 ob 15:49
Vlada bo pa odločila poposvetu z ameriškim in nemškim veleposlanikom namesto z našimi poslanci? Mi smo kolonija.
clutch00
# 28.11.2014 ob 15:38
bi reku da je vecinoma slovenskega naroda ZA neodvisnost palestine. A niso politki predstavniki naroda in morajo glasovat glede nato kako se narod odloc. Ce ne bomo priznal palestine, je dokaz da je demokracija nic vredna nic boljsa od kateregakoli drugega sistema....
jast123
# 28.11.2014 ob 17:17
Janša bo moral končati, ker bodo kmalu začeli deliti večerjo v Dobu.
Ernesto
# 28.11.2014 ob 16:30
Naslednja poteza ZL bi morala biti, da začnejo pobirati podpise za referendum o izstopu iz NATO pakta.
jast123
# 28.11.2014 ob 15:59
Matej037
Izrael je za Palestince pač še tisočletja nedosegljiv civilizacijski ideal


Če je zate civilizacijski ideal pobijanje civilistov, žena, otrok in starcev, kraja ozemlja, potem pač naj bo. Ampak vsi vemo, da je taka civilizacija bila tudi v Severni Ameriki kakšnih 300 ali 400 let nazaj, pa v Avstraliji. Res velik civilizacijski presežek
Ramus
# 28.11.2014 ob 20:36
"Za priznanje Palestine kljub večinski naklonjenosti le dva glasova podpore"

Hinavci in strahopetci,... podalpska konjušnica, kaj pa drugega.
jast123
# 28.11.2014 ob 16:45
Eden od bratov Grimm(s) zopet govori pravljice.
N4z
# 28.11.2014 ob 15:53
Ja tracer, odlična ideja. Predvidevam, da si leta 1991, ko se je osamosvajala Slovenija, enako svetoval Evropi. Brigajte se zase ane?
SamoRes
# 28.11.2014 ob 21:47
Združena Levica je še edina leva stranka, ostalo so kaviar levičarji, kar so danes pokazali. Še pisnit nihče ne upa brez inštrukcij Washingtona.
clutch00
# 28.11.2014 ob 16:41
SDS kot vedno kontrira, res ne razumem kdo lahko podpira to stranko, sej ne recem da so na drugi strani kej boljsi ampak SDS pa res predstavlja vse kar je zlobnega v te drzavi....
erru
# 28.11.2014 ob 22:27
Kup brezhrbteničnih odločevalcev, ki sploh ne vejo o čem odločajo, čeprav imajo za podlago našo zgodbo o osamosvojitvi.
šurda
# 28.11.2014 ob 15:52
No pa nas je zgodovine spomnil Ivo Vajgl !
Ste slišali kako je bilo pri priznanju Slovenije ?
Zato POGUM in priznanje PALESTINE !
Murch
# 28.11.2014 ob 16:39
Jaoo kakšno zavajanje SDS sploh se ne da tega poslušat.
Letos sem bil v Izraelu in Palestini.
N4z
# 28.11.2014 ob 16:25
Ne saj ima prav, ne moremo priznati vlade neke države, ki spodbuja k verski vojni. Ampak JANEZ, to počne tudi Izrael in zato si ti hinavec.
Dragoon
# 28.11.2014 ob 19:11
SD pa spet zgolj govori kot levica, v praksi pa vedno nekje vmes in neodločno.
KLIPAN
# 28.11.2014 ob 21:47
Hvala volicem, da imamo vsaj eno stranko v parlamentu, ki si upa-Združeno levico.
čarli
# 28.11.2014 ob 18:40
tobi
Ko priznamo Palestino bodo prva žrtev naš turizem. Kar pogosti gostje so Izraelci v zadnjih letih v Sloveniji. Se znajo obrniti kam drgam iz maščevanja.

Kakor vem se noben ne tepe za te izraelce v turizmu. Pravzaprav jih še zavračajo (preko agencij), ker delajo škodo. Toliko o tem koliko jih bo kdo pogrešal;) Sploh pa če je to razlog, da ne greš v neko državo pove to o človeku samem. Ko oni delajo masakr nad palestinskimi civilisti se pa jim ne zdi nič sporno...
Humanist_sem
# 28.11.2014 ob 17:02
Meni je najbolj smešno, ko nekdo (zapornik) uporabi kot argument zgodovino, sedanjost pa ignorira...
Bivši uporabnik
# 29.11.2014 ob 00:52
@Lipoglav
In prav zares je ironično, da ekstremna levica podpira palestinsko desnico. To levičarko novačenje se mi zdi nadvse smešno. Pred leti so na metelkovi celo gostili Baskovske aktiviste. Odprte nacionaliste. Da o podpiranju nacionalističnih globalističnih težnjah Putina ne govorim...

Če prav razumem, komentirate domnevna dvojna merila ekstremne levice. Sam se sicer ne prepoznam niti kot ekstremen niti kot levičar in tudi nimam pojma, koga vi uvrščate v ekstremno levico, vseeno pa si bom drznil komentirati vaše stališče. Menim torej, da je eno zagovarjati nacionaliste, ki se borijo za pravice svojega zasužnjenega naroda (kar zagovarja "vaša" domnevno ekstremna levica), drugo pa je zagovarjati nacionaliste, ki jim gre za sužnjelastniške privilegije svojega naroda in države (k čemur se, če prav razumem, vsaj v primeru Izraela in Palestincev nagibate vi). Trpeči Judje pred 70-imi leti zagotovo niso ljubili svojih uzurpatorjev Nemcev, Italijanov in njihovih pomagačev, vendar s tem judovskim nacionalizmom zagotovo simpatizirava tako vi kot jaz. Podobno jaz danes simpatiziram z nacionalizmom uzurpiranih Palestincev, medtem ko ste vi očitno presedlali na stran uzurpatorjev.
Limpija
# 28.11.2014 ob 20:55
A pri Kosovu se je pa mudil, al kako?
Humanist_sem
# 28.11.2014 ob 18:26
Tobi, zraelci (posplošeno, kar ni ravno najboje ampak dobro) niso ravno najboljše stranke v turizmu. To govorim kot delavec v turizmu.
at111
# 28.11.2014 ob 17:56
@Flagellum Dei "v Sloveniji ni nikoli bila teroristična organizacija na čelu države in mi nismo napadali sosednje države."
Zelo se motiš, tudi v tem pogledu smo si zelo podobni. V Sloveniji so se namreč za svobodo borili borci Teritorialne obrambe Republike Slovenije. Enako se tudi Palestinski osvoboditeljski borci bojujejo proti okupacijski izrelski vojski. Razlika je le v tem, da je Slovenijo na srečo do časa priznalo dovolj držav in smo se osvobodili medtem ko po Palestini tolčejo že mnogo desetletij in je še kar ne želimo priznati in vsaj moralno podpreti.
murovec
# 28.11.2014 ob 17:08
Se pač naši hlapčiči boji zameriti USA " demokraciji " :):):)
luxmundi
# 28.11.2014 ob 17:07
@ Matej

Izrael je za Palestince pač še tisočletja nedosegljiv civilizacijski ideal. Arabci imajo na voljo prostor od Maroka do Irana.

Huh? Pa če nekdo reče, da imamo Slovani pač dovolj prostora od Odre pa do Vladivostoka in naj se Slovenci pač poberemo tja, kako bi ti to delo?

Drugače pa, zadnji čas. Je simbolno dejanje ampak lahko pomeni prvi korak, naslednji in obvezni korak so sankcije Izraelu. Doseči je treba Palestinsko državo na zahodnem bregu in vrnitev Golanske planote Siriji.

Sicer pa bi bilo še najbolj prav, da se meje vrne na stanje pred 6 dnevno vojno ampak to najbrž ni mogoče. Pa tudi ta rešitev ni optimalna, saj je bila že sama delitev Palestine na judovsko in arabsko državo leta 1946 izvedena tako, da je arabsko državo razdelila na dva dela.
Turboboost
# 28.11.2014 ob 17:07
Brezpogojno priznanje Palestine je edina prava odločitev. Vajgl se pa očitno boji gospodarjevega besa....
šurda
# 28.11.2014 ob 16:01
Peter F.
Kosovo je že priznano, glede Katalonije žal NE DOVOLI
Špansko Ustavno sodišče !
jokl
# 29.11.2014 ob 05:05
Aha, židi so že v akciji...
jure-kovac
# 28.11.2014 ob 22:23
Se že vidi kdo je prišel v parlament z namenom da začne spreminjati stvari na bolje in kdo je prišel samo kimat in pobirat poslansko plačo!
šurda
# 28.11.2014 ob 16:57
Še en cvet iz vrst SDS-a !
Le še Izraelsko zastavo rabi !
Dejanja SDS-a me spominjajo na nek film, ki je prišel
v kino Butec in Butec II
Gospod administrator to je uradno ime filma, zato BREZ
brisanja mojega komentarja !
ism
# 29.11.2014 ob 08:14
Samo da Slovenija danes ni več samostojna, ampak je bila prodana EU, da so se nekateri dobro pogreli v Bruslju.
CarlosNorris
# 29.11.2014 ob 05:05
Samo da prebereš 'argumente' komentatorjev ki so proti vidiš kaj je to intelektualna bankrotiranost. Bolestni komentatorji kot 'propad turizma ker Izraelci ne bodo več hodili k nam iz maščevanja', kretensko ignorantni komenatarji o tem kako je tam 'večna vojna' (nekje na nivoju da rečeš da je Evropa izgubljena ker so tam večno vojne (neprimerno več jih je bilo v Evropi kot kadarkoli v Levantu)) . Ameriška propagandna mašinerija, najmočnejši propagandi sistem v človeški zgodovini, vreden Orwella, je pač tako močan in sofisticiran da mu mnogi naivni umi podležejo (Izrael je klientska država ZDA od leta 67') in dejansko lažnjiva, smešna propaganda da so Palestinci nori muslimani ki bi rezali glave Zahodnjakom, samo zato ker so Zahodnjaki in Musliči sovražijo svobodo dejansko primejo pri nekaterih. Hvala bogu manjšina, tako neumni le nismo.
meteor
# 29.11.2014 ob 01:15
RTVS MMC zapisali ste: "odbor (DZRS) od vlade zahteva, da ob upoštevanju vseh vidikov in učinkov državnemu zboru predloži sklep o priznanju Palestine.
Sklep vladi pri tem ne postavlja nikakršnih rokov."


POPOLNA HINAVŠČINA
inoxx
# 28.11.2014 ob 21:38
A smo od podalpskih hlapcev najnižje vrste, ki podpirajo najhujše svetovne zločince pričakovali kaj drugega? Naj to država s takšno vlado čimprej hudič vzame.
jak
# 28.11.2014 ob 17:34
V Sloveniji zaporniki odločajo ali bo Palestina dobila državo, ali ne. Butale!
lukey90
# 28.11.2014 ob 16:36
Povejte, ko Grims neha govort, da prestavm nazaj na SLO3.
šurda
# 29.11.2014 ob 08:46
No po so se podelali v hlače !
Največ pohval si zasluži Združena Levica, nekaj malega
pa tudi ZAaB !

Priznati PALESTINO, to bi moralo biti samoumnevno !
asadullah
# 29.11.2014 ob 08:30
FREE PALESTINE
r-o-k-o-m-e-t
# 29.11.2014 ob 08:06
@Matej037-Dokler se niso začel naseljevat židje in potem še začel ustanavljat državo, teh skupin ni bilo!!!! Torej kdo je zdaj tukaj kriv, tisti ki že stoletja živi tam, ali tisti ki si je izmislil neko pravljico in se na račun tega nasilno naselil v to regijo. Jest sem takoj za embargo proti Izraelu.
McClain
# 28.11.2014 ob 23:12
pa kak je zdaj s tem? A Stajerci mamo pravico do samoodlocbe al ne? Da se osvobodimo Ljubljane in zadihamo s svojimi pljuci
Toldo
# 28.11.2014 ob 22:11
Tipične perde slovenske, ki se bojijo lastne sence.... kje boš pa od takih lolekov pričakoval priznanje??
Boš jih pa zato prec videl globoko v danki od kakšnih 'pomembnežev' iz washingtona, bruslja...'
teflonn
# 28.11.2014 ob 21:28
Upam, da bodo zahodni satanisti, krvosesi, morilci in zločinci - sem zaradi naših vladnih hlapcev spadamo tudi mi - kmalu doživeli popoln poraz in uničenje.
dragonslyr
# 28.11.2014 ob 20:33
Ubogi na umu... po čem ste boljši od pobitih otrok v Palestini?
Kazalo