Zelenski je dejal, da si obe državi želita miru in pravičnosti na celotnem evroatlantskem območju.

"Hvaležen sem vladi in predsedniku slovenske vlade Robertu Golobu za pridružitev k deklaraciji G7 o varnostnih jamstvih za Ukrajino. Oba naša naroda delita vrednote svobode in demokracije ter željo po miru in pravičnosti na celotnem evroatlantskem območju," je zapisal na omrežju X, nekdanjem Twitterju.

Slovenija se je izjavi o podpori Ukrajini pridružila v sredo. S pridružitvijo Slovenija "izkazuje solidarnost z Ukrajino pri njeni obsodbi vojaške agresije Rusije" in podporo "suverenosti, neodvisnosti in ozemeljski celovitosti države", so takrat za STA na ministrstvu za zunanje in evropske zadeve prenesli izjavo zunanje ministrice Tanje Fajon.

Ta je v luči pomoči Ukrajine Sloveniji pri spopadanju s posledicami nedavnih poplav poudarila še, da je solidarnost med državama obojestranska.

Izjavo so članice skupine G7 sprejele ob robu julijskega vrha Nata v litovski prestolnici Vilni. V njej so se zavezale, da bo njihova podpora Ukrajini dolgotrajna. Obenem izjava omogoča, da tako članice skupine kot druge države, ki se izjavi pridružijo, začnejo pogajanja o dvostranskih dolgoročnih varnostnih jamstvih z Ukrajino.

V okviru teh dvostranskih dogovorov bodo države Ukrajini zagotavljale varnostno pomoč in sodobno vojaško opremo za njene kopenske, letalske in pomorske sile.

ZDA, Kanada, Združeno kraljestvo, Francija, Nemčija, Italija in Japonska so se takrat zavezale, da bodo Kijevu pomagale tudi pri razvoju obrambne industrije, usposabljanju njenih sil in kibernetski obrambi. Obenem so napovedale sodelovanje na področju obveščevalnih dejavnosti. Za pridružitev izjavi se je po navedbah ukrajinskih medijev doslej odločilo več kot 25 držav.