Ruski predsedik Vladimir Putin je primerjal ameriški protiraketni ščit s kubansko raketno krizo leta 1962. Foto: RTV SLO
Ruski predsedik Vladimir Putin je primerjal ameriški protiraketni ščit s kubansko raketno krizo leta 1962. Foto: RTV SLO
Gates, Rice, Putin
Po obisku Riceove in Gatesa v Moskvi oktobra je zavel val optimizma o mogočem dogovoru. Foto: EPA

ZDA so Rusiji ta teden poslale konkretne predloge, v Moskvi pa trdijo, da ti ne izpolnjujejo njihovih pričakovanj. Kompromisne predloge o protiraketnem ščitu sta prvič omenila ameriška zunanja ministrica Condoleezza Rice in obrambni minister Robert Gates med obiskom v Moskvi. "V šestih tednih od takrat se stališče ZDA do ščita ni spremenilo. To ni, kar so nam obljubili," je sporočilo rusko zunanje ministrstvo.

Ščit grožnja ruskim interesom?
ZDA želijo na Češko in Poljsko postaviti del protiraketnega ščita, ki naj bi Evropo ščitil pred napadi "malopridnih držav", kot sta Iran in Severna Koreja. Rusija je prepričana, da bi bil ščit usmerjen proti njenim raketam in bi zato predstavljal grožnjo njenim nacionalnim interesom.

Predsednik Putin je namignil, da bi v primeru postavitve protiraketnega ščita Rusija sprejela protiukrepe, vendar ni pojasnil, kakšni bi bili. Dodal je, da je namera Washingtona o postavitvi ščita v Vzhodni Evropi podobna poskusu Sovjetske zveze, da bi namestila svoje rakete na Kubo leta 1962, kar je izzvalo kubansko raketno krizo, ki bi se kmalu končala z jedrsko vojno.

Rusi s svojim predlogom
Predlogi, ki so jih ZDA poslale Rusiji, sicer niso prišli v javnost, po navedbah ameriških diplomatov pa vključujejo povabilo Rusiji k partnerstvu z ZDA pri raketni obrambi, ruski uradniki bi dobili dostop do krajev, kjer bi bil ščit nameščen, protiraketnega ščita pa ne bi aktivirali, dokler ne bi obstajali dokončni dokazi o nevarnosti napada.

Putin je kot alternativo protiraketnemu ščitu ZDA ponudil dostop do podatkov o izstrelitvah raket, ki jih zbirata ruski radarski postaji v Azerbajdžanu. Pentagon je sporočil, da bi Putinova ponudba lahko dopolnila njen protiraketni ščit sama po sebi pa ni zadostna.

T. V.