Kariera Annalene Baerbock se hitro vzpenja. Po izobrazbi mednarodna pravnica je postala članica Zelenih leta 2005, leta 2013 je postala poslanka, leta 2018 sopredsednica stranke. Zdaj se kot druga ženska v zgodovini Nemčije poteguje za kanclerski položaj. Foto: EPA
Kariera Annalene Baerbock se hitro vzpenja. Po izobrazbi mednarodna pravnica je postala članica Zelenih leta 2005, leta 2013 je postala poslanka, leta 2018 sopredsednica stranke. Zdaj se kot druga ženska v zgodovini Nemčije poteguje za kanclerski položaj. Foto: EPA

Zeleni so s tem končali več mesecev ugibanj o vodilnem kandidatu. Stranka ima sicer dva predsednika, poleg 40-letne Annalene Baerbock še 51-letnega Roberta Habecka. Vodstvo je izbralo kandidatko, ki jo mora potrditi še junijski kongres stranke, a to je po pisanju nemške tiskovne agencije DPA zgolj formalnost.

"Zavzemam se za prenovo. Ustvariti moramo nova pravila, po katerih bo progresivnost standard in ne izjema," je na konferenci povedala Annalena Baerbock.

"Prihodnost je možna samo skupaj. V ta volilni boj gremo kot ekipa, tako kot prejšnja leta. Ampak podpora nas vodi v to, da gremo prvič v zgodovini v boj za vodstvo," je poudaril generalni sekretar Zelenih Michael Kellner.

Annalena Baerbock in Robert Habeck. Foto: EPA
Annalena Baerbock in Robert Habeck. Foto: EPA

Prvič v 40-letni zgodovini stranke, ki se je razvila iz gibanja za okolje, so se Zeleni namreč odločili za eno kanclersko kandidatko. Odločitvi naj bi botrovala predvsem vsa večja podpora stranki.

Ankete Zelenim napovedujejo več kot 20-odstotno podporo in so na drugem mestu za krščansko unijo CDU/CSU ter pred socialdemokrati (SPD). Kanclerske kandidate običajno vnaprej izberejo stranke z največ možnostmi za zmago, tradicionalno to storita CDU/CSU in socialdemokrati, druge stranke pa so se temu običajno odrekle.

Kdo bo nasledil Angelo Merkel?

Druga ženska kandidatka po Angeli Merkel

Annalena Baerbock bo šele druga kandidatka za kanclerko Angelo Merkel, ki se bo potegovala za najvišji vladni položaj. Hkrati je 40-letnica tudi najmlajša kanclerska kandidatka doslej. Na volitvah bo nastopila proti dvema moškima. SPD je za kanclerskega kandidata izbral trenutnega finančnega ministra Olafa Scholza, unija pa še izbira med predsednikoma CDU-ja in CSU-ja, Arminom Laschetom in Markusom Söderjem.

Annalena Baerbock se je rodila v mestecu Pattensen v Spodnji Saški. V mladih letih se je udejstvovala v športu in postala uspešna trampolinistka ter kot najstnica osvojila tretje mesto na nemškem državnem prvenstvu. Pri 16 letih je eno leto preživela v ZDA. V nemškem Hannovru je študirala pravo, nato pa mednarodno pravo na London School of Ecnonomics. Po letih v tujini tekoče govori angleško, kar je, tako Deutsche Welle, še vedno redkost za nemške politike.

Prva in druga kanclerska kandidatka v zgodovini Nemčije. Foto: EPA
Prva in druga kanclerska kandidatka v zgodovini Nemčije. Foto: EPA

Strokovnjakinja za boj proti podnebnim spremembam

V stranki velja bolj za resno in sposobno kot retorično privlačno političarko, navaja Reuters. Nemški javnosti se predstavlja kot strokovnjakinja za boj proti podnebnim spremembam, v svojih stališčih se zavzema za konec pridobivanje energije iz premoga pred trenutno zastavljenim letom 2038, za omejitev hitrosti na avtocestah na 130 km/h ter nasprotuje povečanju sredstev za obrambo. Večkrat je tudi posvarila pred grožnjami skrajno desničarskega populizma in ksenofobije.

V bundestagu od leta 2013 kot članica Zelenih zastopa zvezno deželo Brandenburg. Leta 2018 je bila prvič izvoljena za sopredsednico stranke, na kongresu leta 2019 pa sta bila prepričljivo izvoljena oba kandidata – Robert Habeck je osvojil 90, Annalena Baerbock pa kar 97 odstotkov glasov.

Zelenim se obeta najboljši volilni izid doslej

Sorodna novica Vodstvo CDU-ja podprlo kandidaturo Lascheta, za CSU kandidat Söder

Na deželni ravni so Zeleni trenutno na čelu jugovzhodne dežele Baden - Würtenberg, ki je nekoč veljala za konservativno trdnjavo.

Na zvezni ravni so največji uspeh dosegli leta 2009, ko je za njih volilo 10,7 odstotka ljudi. Na volitvah leta 2017 so osvojili 8,9 odstotka glasov. Na zvezni ravni so bili Zeleni le enkrat na oblasti, in sicer od leta 1998 do 2005, kot koalicijski partnerji socialdemokratov pod vodstvom Gerharda Schröderja.

Kanclerska kandidatka Zelenih Annalena Baerbock