Opozicija je v glavnem mestu že razglasila zmago. Foto: Reuters
Opozicija je v glavnem mestu že razglasila zmago. Foto: Reuters
Premier Meles Zenavi
Premier je prevzel nadzor nad glavnim mestom, potem ko je v državi prepovedal proteste. Foto: epa

Vladajoča Etiopska ljudska revolucionarna demokratična fronta (EPRDF) je sporočila, da je dobila dovolj sedežev v parlamentu za oblikovanje nove vlade.

Pred tem pa je glavna etiopska opozicijska stranka v glavnem mestu na podlagi neuradnih izidov že razglasila zmago, saj je, kot je trdila, osvojila 20 od 23 sedežev.

Opozicija je na tokratnih volitvah delovala bolj enotno kot na prvih večstrankarskih volitvah, ki so bile v državi leta 2000. Na shod teden dni pred glasovanjem je prišlo več sto tisoč njenih privržencev. Opozicijske stranke so tako prvič pustile ob strani svoje etnične razlike in nestrinjanja in se zavezale, da bodo delovale enotno, če bo to prineslo zmago v 547-članskem parlamentu.

Prestolnico nadzoruje premier
Varnostne sile imajo sicer že podrobna navodila, kako ravnati v primerih demonstracij, nadzor nad glavnim mestom pa je prevzel kar premier. Kot je dejal premier, se lahko tisti, ki so nezadovoljni z izidi volitev, pritožijo po ustavni poti. Oblasti ne bodo tolerirale ničesar, kar bi bilo v nasprotju s tem.

Opazovalci EU-ja niso zaznali večjih nepravilnosti, opozicijske skupine pa trdijo, da so bile te v bolj odročnih predelih države.