Ko se je v obmorski Hurgadi zvečerilo, so se napadalci pripeljali po morju s čolni in vdrli v hotel Bella Vista, ki leži v samem središču priljubljenega letovišča. Foto: EPA
Ko se je v obmorski Hurgadi zvečerilo, so se napadalci pripeljali po morju s čolni in vdrli v hotel Bella Vista, ki leži v samem središču priljubljenega letovišča. Foto: EPA
Hurgada, oktober 2013
Hurgada je tretje največje egiptovsko mesto ob Rdečem morju in skupaj s Šarm el Šejkom velja za osrednje morsko letovišče, ki vsako leto privabi več milijonov tujih turistov iz vsega sveta. Foto: MMC RTV SLO/Tina Hacler
Kairo - napad na tuje turiste (Arabce iz Izraela)
V četrtek je v Kairu oz. natančneje v Gizi spodletel napad IS-ja na turiste pred hotelom Barcelo Three Pyramid's, pri čemer pa Izraelci niso bili Judje, temveč Arabci. Foto: Reuters

Egiptovski mediji so najprej poročali o treh napadalcih, pozneje pa o dveh. Znana je identiteta ubitega napadalca, gre za 21-letnega Mohameda Hasana Mahfouza.

Policija zatrjuje, da je s tem preprečila obsežnejši napad na tuje turiste v tem priljubljenem letovišču ob Rdečem morju, ki je dobro poznano tudi med Slovenci.

Za zdaj sicer še nihče ni prevzel odgovornosti za napad, a kot poroča DPA, so imeli napadalci pri sebi zastavo skrajne islamistične skupine Islamska država (IS). Eden od napadalcev naj bi imel oblečen samomorilski pas z eksplozivom.

Vstopila sta skozi restavracijo
Po prvih podatkih je bilo med streljanjem ranjenih več tujcev in več policistov. Po podatkih agencije Reuters sta bila ranjena Danec in Nemec, medtem ko državni in največji časopis v državi Ahram piše o dveh zabodenih Avstrijcih in Dancu, pri tem navaja izjavo notranjega ministrstva in mestne policije.

Časopis Ahram prav tako poroča o najmanj treh napadalcih, medtem ko Reuters dodaja, da so napadalci prišli z morske strani s čolni, kar nakazuje možnost prihoda iz nasproti ležečega Sinaja. Kasneje je policija sporočila, da sta napadalca vstopila skozi restavracijo, ki gleda na ulico.

Napad na Izraelce, ki pa so bili Arabci
V četrtek se je v Egiptu že zgodil strelski napad v glavnem mestu Kairu. Dva oborožena napadalca sta pred hotelskim vhodom v Gizi streljala na avtobus z Izraelci, a so jih varnostniki in policisti hitro pregnali in pri tem enega izmed napadalcev tudi aretirali. Ranjena sta bila dva policista, medtem ko med turisti ni bilo ranjenih. Ob tem se je še izkazalo, da so bili turisti Arabci iz Izraela, ne Judje.

Odgovornost za napad je v petek dopoldne prevzela Sinajska provinca Islamske države, ki je odgovorna za vojno stanje na severnem in osrednjem delu Sinajskega polotoka. Ravno domači džihadisti, ki so prisegli zvestobo samooklicanemu kalifatu, so tudi odgovorni za nedavni najhujši teroristični napad na tuje turiste v Egiptu. Vodja Islamske države Abu Bakr Al Bagdadi je pred dnevi v svet poslal zvočni posnetek, v katerem je svoje džihadistične privržence pozval, naj napadajo Izrael in Izraelce, kjer koli je to mogoče.

Prazen Šarm po strmoglavljenju ruskega letala
31.
oktobra lani je tako egiptovskemu IS-ju uspelo na letališču Šarm el Šejk na krov ruskega letala spraviti manjšo bombo, ki je ob eksploziji v zraku povzročila strmoglavljenje. V napadu je tako umrlo vseh 224 potnikov in članov posadke, ki so z letalom A321 družbe Metrojet/Kogalimavia leteli domov v Sankt Peterburg.

Napad je hudo prizadel turizem, ki je eden redkih zdravih gospodarskih stebrov Egipta. Zaradi strahu pred novimi napadi in grožnjami Sinajske province IS-ja je večina letalskih družb in turističnih podjetij odpovedala in vsaj začasno prekinila letovanja v sinajskih letoviščih. S tem je v polnem turističnem pogonu ostala samo še Hurgada s sosednjimi kraji, ki pa je zdaj še sama postala tarča džihadistov z druge strani Rdečega morja.

Od Sisijevega puča vse več napadov in krvi
Egipt že vse od arabske pomladi 2011 pretresajo nemiri, po treh desetletjih vladanja je padel režim Hosnija Mubaraka, nasilje pa se je stopnjevalo po vojaškem udaru poleti 2013, ko so sile Abdela Fataha El Sisija odstavile izvoljenega predsednika Mohameda Mursija, predstavnika islamistične Muslimanske bratovščine. V nasilju, zlasti na Sinaju, je bilo v zadnjih dveh letih ubitih več sto pripadnikov varnostnih sil in džihadističnih skupin, ki dobro leto delujejo pod črno zastavo IS-ja.