Ameriška vojska je prizadetim vaščanom izročila nov izvod Korana. Foto: EPA
Ameriška vojska je prizadetim vaščanom izročila nov izvod Korana. Foto: EPA

Iraški policisti so prestreljeni Koran našli na strelskem vadbišču v vasi Radvanija v bližini Bagdada, poleg lukenj zaradi krogel pa je bila notranja stran Korana popisana tudi z grafiti. Za zdaj še ni jasno, kakšen disciplinski ukrep je dobil vojak poleg prisilnega odhoda nazaj v ZDA. Tiskovni predstavnik ameriške vojske Bill Buckner je dejal, da gre za resen in skrb vzbujajoč incident.

Da se zaveda pomena Korana za muslimane in njihove občutljivosti do oskrunitve svete knjige, je ameriška vojska pokazala s tem, ko je v vas poslale visoke poveljnike, ki so se opravičili za sramotno dejanje vojaka. Kljub opravičilu je poveljnike ob prihodu v vas pričakalo več sto protestnikov.

"Sem človek časti, sem značajen človek. Imate mojo besedo, da se to ne bo nikoli več ponovilo," je dejal general Jeffrey Hammond, ki se je vaščanom osebno opravičil. "Najponižneje vas danes gledam v oči in pravim: Prosim odpustite meni in mojim vojakom. Prišel sem v to državo, da vas zaščitim, da vas podpiram ... ta vojak je izgubil čast, da služi ameriški vojski in iraškemu ljudstvu."

G. V.