Vatikanske finance so bile v preteklih letih predmet škandalov. Foto: Reuters
Vatikanske finance so bile v preteklih letih predmet škandalov. Foto: Reuters
Papež Frančišek
Frančišek si je za eno od nalog svojega papeževanja postavil tudi ureditev vatikanskih financ. Foto: Reuters

Milijone evrov so odkrili na tajnih računih več različnih delov rimske kurije, ki niso bili vključeni v končne bilance, kar je predvsem posledica neodvisnosti oddelkov vatikanske uprave, je pojasnil avstralski kardinal George Pell, ki je na čelu novega vatikanskega sekretariata za ekonomijo in ga je papež Frančišek zadolžil za reformiranje vatikanskih financ.

"Pomembno je poudariti, da Vatikan ni propadel. Pokojninski sklad bo sicer treba okrepiti zaradi pritiskov čez 15 ali 20 let, ampak Sveti sedež plačuje svoje obveznosti, poleg tega pa poseduje precejšnja sredstva in investicije," se je pohvalil kardinal, ki ima za nalogo, da vatikanske finance naredi bolj pregledne.

Po besedah Pella so različne vatikanske kongregacije in sveti, še posebej državni sekretariat, zelo ščitili svojo neodvisnost, probleme pa so reševali "znotraj hiše". "Zelo malo se je razkrivalo zunanjemu svetu, kaj se dogaja, razen če niso potrebovali pomoči," je povedal, a niti z eno besedo ni namignil, da bi morda lahko šlo tudi za kako zlorabo.

Pell napoveduje, da bo zdaj naredil konec temu, v ta namen pa namerava vzpostaviti nove strukture in organizacije za ureditev vatikanskih financ v skladu s standardi 21. stoletja, narediti njihovo delo transparentno in s polno odgovornostjo.

"Darovalci pričakujejo, da se bo z njihovimi darovi upravljalo učinkovito in iskreno, tako da bo mogoče doseči tudi najboljše financiranje dejanj Cerkve, predvsem za širjenje evangelija in za pomoč revnim. Cerkev za revne ne bi smela biti revno upravljana," je dejal.

Finance v roke tudi laikom
Avstralski kardinal je zatrdil, da se bodo v vodenje vatikanskih financ vključili tudi laiki. Tako bodo v prihodnjem letu imenovali laika za glavnega revizorja. Odgovoren bo papežu, a bo imel pooblastila za preiskavo financ katere koli agencije Svetega sedeža.

"S temi reformami bomo naredili finance vseh vatikanskih agencij dolgočasno uspešne, tako da ne bodo pritegovale pozornosti medijev," je dodal Pell. "Ti načrti sicer ne morejo zagotoviti, da v prihodnjem letu ali letih ne bomo naleteli na kake težave, vendar pa se premikamo v pravo smer," je povedal.

Finance banke so zaradi netransparentnih struktur in predvsem škandalov v Vatikanski banki že dolgo tarča kritik. Papež Frančišek pa je od nastopa že oblikoval več komisij, ki naj bi pripravile potrebne reforme v Vatikanu.