Proruski separatisti ne želijo odnehati niti v Lugansku, kjer še vedno zasedajo vladne stavbe. Foto: EPA
Proruski separatisti ne želijo odnehati niti v Lugansku, kjer še vedno zasedajo vladne stavbe. Foto: EPA
Barack Obama
Obama in Putin sta pred dnevi imela napet telefonski pogovor, po katerem sta ostala vsak na svojem bregu. Foto: Reuters
Ukrajina
V Donecku so se na ulicah zbrali tudi ukrajinski protestniki, ki nasprotujejo prevelikemu ruskemu vplivu v regiji. Foto: Reuters
Za proruske upornike dogovor “ni zavezujoč”

"Ne bomo odšli, dokler tega ne stori tudi vlada v Kijevu," je dejal samooklicani vodja protestnikov v vzhodni Ukrajini Denis Pušilin in dodal, da njegovim možem ni treba spoštovati v četrtek doseženega dogovora v Ženevi. "Ruski zunanji minister Sergej Lavrov ni ničesar podpisal v našem imenu, podpisal je v imenu Ruske federacije."

Pušilin, vodja samooklicane Ljudske republike Doneck, je dodal, da s privrženci še naprej načrtuje izvedbo referenduma o priključitvi Rusiji, ki naj bi potekal 11. maja. Oblasti v Kijevu so medtem dale uporniškim oboroženim aktivistom na vzhodu čas do konca praznikov, da zapustijo zasedene vladne stavbe.

Kljub mednarodnemu dogovoru pa razmere na vzhodu Ukrajine ostajajo napete. V mestu Slavjansk so ponoči streljali, ko so ukrajinske vladne sile napadle postojanko proruskih oborožencev. Umrl naj bi najmanj en človek.

Akcija Kijeva v "neaktivni fazi"
Iz Kijeva je prišla tudi novica, da je vladna t. i. protiteroristična akcija začasno neaktivna, ne pa tudi ustavljena. "Zaradi praznikov in ženevskega dogovora je naše delo trenutno v neaktivni fazi. Štab pa dela naprej in pripravlja nove načrte," je dejala tiskovna predstavnica ukrajinske varnostne službe Marina Ostapenko.

Začasni ukrajinski premier Arsenij Jacenjuk je sicer zagotovil, da bo Ukrajina uresničila vsa določila dogovora, ki ga je podpisala v Ženevi. Proruske demonstrante je pozval k deblokadi vseh upravnih poslopij in dejal, da je njegova vlada pripravila predlog zakona o amnestiji za tiste, ki bodo zapustili poslopja in odložili orožje ter niso storili hujših zločinov, kot so umori. Zakon mora sprejeti še parlament.

Obama ne verjame ruskim obljubam
Ameriški predsednik Barack Obama je previdno pozdravil dogovor o umiritvi razmer v Ukrajini, dosežen v Ženevi, a je javno podvomil o tem, da bo Rusija držala besedo. Obama je po pogovorih dejal, da so štiristranska pogajanja nakazala možnost, da lahko diplomacija umiri položaj, vendar pa za zdaj Rusiji še ne zaupa, da bo uresničila dogovorjeno. "V Ženevi je bila dolga in ognjevita razprava. Kot razumem, je ukrajinski zunanji minister predstavil reforme, ki jih nameravajo izpeljati. Med njimi so zagotovila vsem Ukrajincem na vzhodu in jugu države, da bodo imeli svoje predstavnike in da bodo pravice rusko govorečih državljanov uživale polno zaščito zakona," je dejal Obama.

"Počakajmo nekaj dni"
Ameriški predsednik je odgovarjal na vprašanja, potem ko so se v Ženevi sestali zunanji ministri ZDA, EU, Rusije in Ukrajine in razpravljali o mirni rešitvi razmer na vzhodu Ukrajine, kjer so proruski separatisti zavzeli vladna poslopja v nekaj mestih. "Sprejeta je bila obetajoča politična izjava, da se morajo neregularne enote, milice in druge skupine razorožiti v zameno za amnestijo. Rusi so to sprejeli in zdaj je vprašanje, ali bodo uporabili svoj vpliv za povrnitev reda. Tega ne bomo vedeli še nekaj dni," je dejal Obama in dodal, da z zavezniki pripravljajo dodatne posledice za Rusijo, če ne bo izboljšanja položaja na terenu.

Obama si želi, da bi se položaj izboljšal, vendar pa glede na dozdajšnje izkušnje z Rusijo oziroma predsednikom Vladimirjem Putinom na to ne more računati. "Želim si, da bi v naslednjih dneh dosegli preboj, a menim, da glede na zadnje dogodke tega ne moremo pričakovati."

V zraku nove sankcije
Znova pa je odločno zavrnil možnost kakršne koli vojaške operacije in se zavzel za nacionalni dialog znotraj Ukrajine brez vpletanja Rusije ali ZDA. "Če bo Rusija položaj poslabšala, pripravljamo dodatne odgovore. Do zdaj smo že vplivali na njihovo gospodarstvo in lahko še bistveno bolj. Vendar nam ni v interesu škodovati navadnim ruskim državljanom. Naša močna želja je, da Putin uresniči to, kar je žarek upanja iz Ženeve. Ne bomo pa na to računali, dokler se res ne zgodi," je dejal Obama.

O morebitnih novih sankcijah se je pogovarjal po telefonu tudi z britanskim premierjem Davidom Cameronom. Strinjala sta se, da bo treba uvesti nove ukrepe, če Rusiji ne uspe povrniti reda. Ženevski dogovor je pozdravil tudi generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Mun, ki pričakuje, da bodo vse strani "pokazale resne namene" za uresničevanje dogovora.

Spomnimo, Rusija, Ukrajina, ZDA in Evropska unija so se v četrtek v Ženevi dogovorili o skupnih ukrepih za zajezitev nasilja v Ukrajini. Sklenili so, da se morajo nezakonite vojaške formacije razpustiti, proruski aktivisti, ki so na vzhodu Ukrajine zasedli državne zgradbe, pa morajo te zapustiti. Četverica se je strinjala tudi glede amnestije vseh protivladnih protestnikov, ki so zaprti.

Za proruske upornike dogovor “ni zavezujoč”