Za naravna bogastva na Arktiki se borita tudi Rusija in Kanada. Foto: EPA
Za naravna bogastva na Arktiki se borita tudi Rusija in Kanada. Foto: EPA

45 znanstvenikov bo skušalo dokazati, da je 2.000 kilometrov dolg podvodni greben Lomonosov povezan z dansko Grenlandijo, kar bi pomenilo, da je Grenlandija geološki podaljšek Arktike. Danska namreč želi podkrepiti svoje želje po pravicah do arktičnih naravnih bogastev, prilastiti pa si jih želi tudi Kanada.

Danski minister za znanost Helge Sander je že v četrtek dejal, da nekatere stvari kažejo na to, da bi Severni pol lahko pripadal Danski.

Dansko-švedski odpravi bosta pomagala tudi Rusija in Kanada. Prva bo z jedrskim ledolomilcem pomagala pri lomljenju tudi do pet metrov debelega ledu, druga pa je pripravljena financirati določene dele projekta, na razpolago pa bo ponudila tudi svoje podatke.

Pretekli teden je Rusija na dno Severnega ledenega morja zapičila rusko zastavo in s tem simbolično sporočila, da je morsko dno na severnem tečaju njena last. Zatem pa je kanadski premier Stephen Harper v petek napovedal, da bo Kanada na daljnem severu zgradila nova vojaška oporišče ter pristanišče, s čimer želi uresničiti svojo pravico do arktičnih naravnih bogastev.