Protestniki so zahtevali odstop tako predsednika države kot vlade in pozvali k predčasnim volitvam. Foto: EPA
Protestniki so zahtevali odstop tako predsednika države kot vlade in pozvali k predčasnim volitvam. Foto: EPA

Ranjenih je bilo devet ljudi, med njimi snemalec in štirje policisti. Spopadi so se zgodili, ko je več sto protestnikov krenilo proti univerzitetnemu trgu, kjer so nekateri začeli na policiste metati kamenje. Policija je odgovorila s solzivcem in aretirala 30 protestnikov.

Protesti potekajo že tretji dan zaradi odstopa priljubljenega namestnika državnega sekretarja na ministrstvu za zdravje Raeda Arafata. Ta je v torek odstopil zaradi nasprotovanja zdravstveni reformi, ki bi deloma privatizirala zdravstvo.

Na zahtevo predsednika Traiana Basescuja je vlada v petek predlog reforme umaknila, a so protestniki demonstracije razširili še proti drugim ukrepom vlade.

Romunija je leta 2009 zaradi recesije morala zaprositi za posojilo, ki so ji ga v višini 20 milijard evrov odobrili Mednarodni denarni sklad, EU in Svetovna banka. Vlada je morala v zameno za pomoč sprejeti stroge varčevalne ukrepe, med drugim je znižala plače javnim uslužbencem za 25 odstotkov in zvišala davke. Manjši protesti so potekali tudi v drugih mestih po državi.

Po poročanju medijev gre za najbolj resne proteste, odkar je Basescu prišel na oblast leta 2004 in pomenijo izraz nezadovoljstva ljudi z varčevalnimi ukrepi vlade in razširjene korupcije.