Foto: Reuters
Foto: Reuters

20-letna študentka je danes umrla zaradi hudih poškodb glave, je poročal novičarski portal Myanmar Now. Mya Thwet Thwet Khine si je 9. februarja na protestih v prestolnici Nepjido, ki so jih varnostne sile skušale zatreti s silo, pred policijskimi vodnimi topovi poiskala zavetje za avtobusom, ko jo je gumijasti naboj zadel v glavo.

Videoposnetek, ki je zakrožil po družbenih omrežjih, prikazuje, kako je mladenka nenadoma padla na tla. S hudimi poškodbami glave so jo prepeljali v bolnišnico, zdravniki pa so sporočili, da je v kritičnem stanju. Medtem ko je ležala v bolnišnici, je dopolnila 20 let, poroča britanski BBC.

Mednarodna skupnost je obsodila vojsko, ki naj bi proti protestnikom uporabljala tako gumijaste kot tudi prave naboje. Pisarna Združenih narodov v Mjanmaru je vojsko pozvala, naj se vzdrži nasilja.

Vojska je medtem sporočila, da je umrl tudi policist, ki je bil ranjen med protesti.

Dva tedna protestov

Mjanmarska vojska je 1. februarja strmoglavila izvoljeno vlado ter priprla mjanmarsko voditeljico Aung San Su Či in druge člane vlade. Vojska trdi, da so se na lanskih volitvah dogajale nepravilnosti.

Mjanmarci že dva tedna na ulicah mjanmarskih mest zahtevajo ponovno vzpostavitev demokracije. V mestu Jangon so za umrlo protestnico postavili spominsko obeležje. Množični shodi so znova potekali tudi v drugih mestih.

Sorodna novica Mjanmar: državni udari, etnični spori in šepava demokracija. Kaj sledi?