Khadrovo zaslišanje je bilo posneto skozi odprtino za prezračevanje. Foto: Reuters
Khadrovo zaslišanje je bilo posneto skozi odprtino za prezračevanje. Foto: Reuters
Prvi posnetek iz Guantanama

Na posnetku je prikazano zaslišanje 16-letnega Omarja Khadra, ki je potekalo leta 2003, mladenič pa je osumljen terorizma. Zaslišanje o dogodkih, ki so ameriške sile vodili k njegovi aretaciji, vodi agent kanadske obveščevalne službe. Khadra so v Afganistanu ujeli leta 2002, zaslišanje pa je potekalo leto pozneje.

Omar Khadr, kanadski državljan, je obtožen, da je leta 2002 v Afganistanu vrgel granato, ki je ubila ameriškega vojaka. Khadra, ki je edini zahodnjak, še zaprt v Guantanamu, so ujeli v Afganistanu, ko je bil star 15 let. Khadr se je takrat znašel v navzkrižnem ognju v domnevno Al Kaidinem oporišču v Afganistanu.

Zaslišanje trajalo sedem ur in pol
Zaslišanje naj bi trajalo sedem ur in pol, posneto pa je bilo skozi odprtino za prezračevanje. Sprva so pokazali le desetminutni posnetek, pozneje pa naj bi po ukazu kanadskega sodišča prikazali celega. Na desetminutnem posnetku zaslišanja je videti, da je 16-letnik vidno pretresen, da joka, si puli lase ter skriva glavo med svoje dlani. Kanadski agent je mladeniča zasliševal o Al Kaidi in o njegovi islamski veri.

Na posnetku je slišati ujetnikove besede "Pomagajte mi!", ki jih je večkrat ponovil, pritožuje pa se tudi nad zdravniško oskrbo. Na določeni točki je ujetnik dvignil svojo oranžno majico ter agentu kanadske tajne službe pokazal rane na hrbtu in trebuhu, ki naj bi jih dobil v Afganistanu. "Nisem zdravnik, a kljub temu mislim, da ste deležni zadovoljive zdravstvene oskrbe," je povedal eden od zasliševalcev, Khadr pa mu je odgovoril: "Nisem. Vi niste tukaj ves čas. Izgubil sem oči, izgubil sem noge. Vse!". "Ne, še vedno imate svoje oči in vaša stopala so še vedno na koncu vaših nog," mu je odgovoril preiskovalec, na kar je Khadr odgovoril le: "Vseeno vam je zame!".

Kanada upa, da bo Harper ukrepal
Posnetek so ujetnikovi odvetniki objavili potem, ko je vrhovno sodišče marca odločilo, da morajo kanadske oblasti predati vse ključne dokaze, ki bodo omogočili popolno obrambo pred obtožbami. V zaupnem dokumentu, ki je bil priložen posnetku je natančno opisan potek zaslišanja, v njem pa je mogoče prebrati tudi, da so Khadra mučili v ameriškem oporišču Bagram v Afganistanu.

Eden od Khadrovih odvetnikov Dennis Edney je povedal, da upajo, da bo posnetek sprožil val ogorčenja v Kanadi in tako pritisnil na premierja Stephena Harperja, da bo od ZDA zahteval, naj ujetnika ne tožijo, kljub temu da je pred kratkim dejal, da se ne bo vmešaval v sodbo Khadru, ki naj bi se začela oktobra. "Upam, da bodo Kanadčani zgroženi nad neusmiljenim in sramotnim ravnanjem s kanadskim državljanom," je povedal Edney.

B. T.

Prvi posnetek iz Guantanama