Alžirec je bil obsojen zgolj na pogojno kazen zaradi tatvine, a ga zdaj najverjetneje čaka deportacija, ker je v Nemčijo vstopil nezakonito. Foto: Reuters
Alžirec je bil obsojen zgolj na pogojno kazen zaradi tatvine, a ga zdaj najverjetneje čaka deportacija, ker je v Nemčijo vstopil nezakonito. Foto: Reuters
Zaradi napadov v Kölnu je bilo vloženih 1.170 prijav. Foto: Reuters

26-letnega Farouka B. sta dve ženski obtožili spolnega napada in tatvine prenosnega telefona na glavni kölnski železniški postaji. Farouk in njegov 23-letni brat, ki je bil obtožen tatvine, naj bi bila del skupine približno desetih moških, ki so sredi gneče nadlegovali ženske.

Sodni dokumenti navajajo, da je več storilcev za dve ali tri minute "s spolno motivacijo" obkrožilo žrtev, nakar naj bi osumljenec otipaval njeno zadnjico in skušal zagrabiti za njeno dojko.

A nobena izmed dveh prič tožilstva, domnevni žrtvi Karin P. in Cordula M., na sodišču ni prepoznala Farouka B., tako da je bil tožilec prisiljen obtožbo spolnega napada ovreči. Predstavnik sodišča Wolfgang Schorn je povedal, da sta priči pred dvema tednoma s "70-odstotno zanesljivostjo" prepoznali Farouka B. s fotografije. Poleg tega so pri Farouku v azilnem domu, kjer je bival, našli več prenosnih telefonov, med drugim tudi tistega od tožnice Karin P.

Težave pri primerih spolnih napadov
Brata zanikata, da sta bila za silvestrovo na železniški postaji, za telefone pa trdita, da sta jih kupila. Za moška, ki sta bila sicer v preteklosti že aretirana zaradi vloma v avtomobil, je sodišče odločilo, da sta kriva tatvine in sprejemanja ukradenih predmetov ter obsojena na šest mesecev pogojne kazni. Tožilstvo je za vsakega zahtevalo sedemmesečno zaporno kazen.

Državni tožilec je za revijo Focus povedal, da bo dvojica ostala v pridržanju, saj jima grozi deportacija. Alžirca sta namreč novembra lani vstopila v Nemčijo nezakonito in nista nikdar zaprosila za azil. Njun odvetnik Bernhard Scholz pravi, da nista niti poskušala pridobiti ustreznih dokumentov, saj naj bi bil njun končni cilj Anglija.

Sodni proces je bil prvi, povezan z domnevno usklajenimi napadi na silvestrovo, ki so v Nemčiji vzbudili veliko ogorčenja in zaostrili odnos Nemcev (in Evropejcev) do beguncev in prebežnikov. Kölnsko tožilstvo je v povezavi z napadi prejelo 1.170 prijav, od katerih jih je bilo 492 povezanih s spolnimi napadi. Za zdaj so zaradi tatvin obsodili devet ljudi, kar pa se tiče spolnih napadov, je bil Farouk B. zgolj eden izmed dveh primerov, kjer so osumljenca identificirali, poroča Guardian. Drugi je bil 19-letni Maročan, ki so ga zaradi tatvine aretirali prejšnji teden v Švici.