Breivik je čas od napada preživljal v strogo zastraženem zaporu. Foto: EPA
Breivik je čas od napada preživljal v strogo zastraženem zaporu. Foto: EPA
Utoya
Na otoku Utoya je Breivik pobil 69 ljudi, večinoma članov podmladka vladajoče laburistične stranke. Foto: EPA

Državni tožilec Svein Holden je na sodišču povedal, da je psihiatrična ocena pokazala, da Anders Brehring Brevik med napodom v Oslu in na otoku Utoya ni bil duševno zdrav in da ni mogel nadzirati svojih dejanj. "Zaključek je, da Breivik ni prišteven. Živi v svojem navideznem svetu, njegove misli in dejanja pa usmerja ta svet," je povedal Holden.

243 strani dolgo psihiatrično poročilo o stanju Andersa Behringa Breivika sta sodišču v Oslu dopoldne izročila psihiatra, ki sta se z njim ukvarjala, odkar so ga po napadu, ki ga je julija letos izvedel v Oslu in na otoku Utoya, aretirali. Poročilo sta nato predstavila še na tiskovni konferenci, kjer sta povedala, da naj bi Breivik trpel za paranoidno shizofrenijo, kar naj bi bilo zelo očitno med vsemi 13 pogovori, ki sta ga opravila z njim.

Težko si je bilo ustvariti celotno sliko
Eden izmed psihiatrov, Torgier Husby, je povedal, da si je bilo glede na to, da gre za zelo obsežen primer, težko ustvariti celotno sliko, a da je bil Breivik med pogovori zelo kooperativen. Povedal je, da so se pogovarjali tudi z Breivikovo mamo in nekaterimi drugimi ljudmi, ki pa jih ni hotel omenjati.

Izsledke poročila naj bi še danes predstavilo državno tožilstvo, obravnavali pa ga bodo tudi sodni forenziki. 32-letnega Breivika zdaj po vsej verjetnosti namesto dolgoletne zaporne kazni, ki bi jo moral odslužiti, če bi se izkazalo, da je bil v času napada prišteven, najprej čaka psihiatrično zdravljenje.

Napad priznal, a se ni izrekel za krivega
Norveški desničarski skrajnež Breivik je 22. julija v dvojnem napadu najprej v vladni četrti v Oslu, nato pa še v strelskem pohodu na otoku Utoya pobil 77 ljudi, več kot 151 pa je bilo ranjenih. Po pokolu se je predal in je trenutno zaprt v zaporu blizu Osla, kamor so ga iz samice premestili 17. oktobra. Zaprt je pod izjemno strogim nadzorom in nima dostopa do medijev niti pravice sprejemanja obiskov.

Napad je priznal, ni pa se izrekel za krivega, saj je po njegovem prepričanju to moral storiti. Trdil je tudi, da je na križarski vojni proti multikulturnosti in muslimanski invaziji v Evropi.

Sojenje 16. aprila prihodnje leto
Sojenje Breiviku naj bi se začelo 16. aprila 2012, trajalo pa naj bi deset tednov. Najvišja zaporna kazen na Norveškem je 21 let, vendar bi lahko 32-letnega Breivika obsodili na višjo zaporno kazen, če bi ugotovili, da pomeni grožnjo za družbo.