Kot je predvideno, bodo kosovske sile prevzele nadzor nad spornima mejnima prehodoma na meji med Kosovom in Srbijo, zaradi katerih so se konec julija pojavile zadnje napetosti med kosovskimi Srbi in Albanci. Foto: Reuters
Kot je predvideno, bodo kosovske sile prevzele nadzor nad spornima mejnima prehodoma na meji med Kosovom in Srbijo, zaradi katerih so se konec julija pojavile zadnje napetosti med kosovskimi Srbi in Albanci. Foto: Reuters
Rasmussen je po srečanju s kosovskim premierjem Hashimom Thacijem zagotovil tudi, da zveza Nato ne bo dovolila ponovne destabilizacije regije Zahodnega Balkana. Foto: EPA

Generalni sekretar zveze Nato Anders Fogh Rasmussen je v Prištini tako Srbijo kot Kosovo pozval k mirnosti in nadaljevanju dialoga. Dan pred načrtovanim prevzemom carinskega nadzora na mejnih prehodih Jarinje in Brnjak kosovskih sil je opozoril tudi, da enostranske poteze ne bodo koristile nikomur.

Ruski veleposlanik v Srbiji Aleksandar Konuzin je na varnostnem forumu v Beogradu dejal, da bi bilo za Srbijo bolje, če bi se držala skupaj z Rusijo kot pa z Evropsko unijo in Natom, ki po njegovih besedah delujeta proti srbskim nacionalnim interesom. "Imamo iste interese in branili bomo vašo državo kljub interesom nekaterih Srbov, ki želijo domovino podrediti zahodnim vplivom," je dejal ruski veleposlanik, preden je zapustil forum, potem ko je eden izmed razpravljavcev dejal, da si Rusija prizadeva pokoriti Beograd. "Nato in Evropska unija sta proti vašim nacionalnim interesom in videti je, da vam zato ni kaj dosti mar," je dejal in odkorakal s foruma.

"Nato ne bo dovolil ponovne destabilizacije regije"
Po srečanju s kosovskim premierjem Hashimom Thacijem je zagotovil tudi, da zveza Nato ne bo dovolila ponovne destabilizacije regije Zahodnega Balkana. Po njegovih besedah ima Kosovo ključno vlogo pri stabilizaciji širše regije, z obujanjem napetosti iz preteklosti pa po njegovem mnenju ne bo pridobil nihče.

"Pričakujem, da bodo vse skupnosti in vsi voditelji pokazali kar največjo odgovornost s svojimi dejanji v prihodnjih dneh ter da bodo usmerjeni v ustvarjanje varnejše prihodnosti," je dejal. Opozoril je, da je krepitev napetosti slaba za ugled Kosova in jasen korak nazaj od ustvarjanja napredka. Vendar, kot je opozoril Rasmussen, "poti nazaj ni".

Rasmussen: ne bomo dovolili, da bi kdo ogrozil napredek
"Nato je zadnjih 12 let skrbel za stabilnost in varnost. In ne bomo dovolili, da bi kdo ogrozil ta napredek. Verjamem, da bodo vsi vpleteni nadaljevali umirjeno in konstruktivno," je še dejal. Zavzel se je tudi za čimprejšnjo uveljavitev prostotrgovinskega sporazuma, ki je po njegovih besedah "močan signal, da je pot naprej mogoča prek dialoga,
in ne spopadov, konzultacije, ne konfrontacije"
.

Thaci je na drugi strani izpostavil, da na severu Kosova velja brezpravje in da se kosovske oblasti ne bodo umaknile pred "nezakonitimi in kriminalnimi strukturami, ki držijo 40.000 Srbov za talce". "Želimo ponuditi naše storitve vsem državljanom, da jih bomo osvobodili panike in grožnje teh kriminalnih struktur," je pojasnil kosovski premier.

Obenem je ponovil, da bodo kosovski cariniki skupaj s predstavniki misije Eulex v petek, kot je predvideno, prevzeli nadzor nad spornima mejnima prehodoma na meji med Kosovom in Srbijo, zaradi katerih so se konec julija pojavile zadnje napetosti med kosovskimi Srbi in Albanci. "Operativni načrt bo začel veljati 16. septembra," je zatrdil.

Tadić: Predaje mejnih prehodov ne sme biti
Srbija, ki ne priznava neodvisnosti Kosova, sicer še vedno nasprotuje temu, da bi nadzor na prehodih Jarinje in Brnjak prevzeli kosovski cariniki. Kosovski Srbi pa so v zadnjih dneh znova postavili več cestnih barikad. Stanje na barikadah je sicer za zdaj mirno.

Srbski predsednik Boris Tadić je medtem na varnostnem forumu v Beogradu znova pozval, da predaje izvajanja carinskega nadzora na omenjenih mejnih prehodih ne sme biti, sicer bo to "resno ogrozilo mir in stabilnost v regiji". "O tem vprašanju Beograd in Priština nista dosegla dogovora. To je treba preprečiti," je pozval Tadić.