Kosovski Srbi so dva tedna vztrajali na barikadah, še vedno pa ni jasno, ali jih bodo zdaj pospravili. Foto: Reuters
Kosovski Srbi so dva tedna vztrajali na barikadah, še vedno pa ni jasno, ali jih bodo zdaj pospravili. Foto: Reuters

Iz urada srbskega predsednika Tadića so po nedeljskem srečanju predsednika s kosovskimi Srbi, ki je trajalo do poznih večernih ur, sporočili, da so na sestanku ugotovili, da sta na severu Kosova najbolj potrebna mir in enotnost, pa tudi, da morata mednarodni instituciji na Kosovu Kfor in Eulex (misija Evropske unije) ostati statusno nevtralni.

Ni še jasno, ali barikade ostajajo
Predstavnik kosovskih Srbov, vodja okrožja Kosovske Mitrovice, Radenko Nedeljković je po srečanju povedal, da sta Srbija in poveljnik Kforja Erhard Bühler dosegla dogovor, zato bodo "sprejeli potrebne korake in izpolnili obveze iz tega dogovora". Nedeljković ob tem ni povedal, ali bodo Srbi barikade odstranili, je pa dejal, da bosta na območju zagotovljena nemoten promet in svoboda gibanja.

Štiri občine na severu Kosova z večinskim srbskim prebivalstvom bodo o petkovem dogovoru odločale na seji skupščine občin v torek, je v nedeljo potrdil srbski minister za Kosovo Goran Bogdanović. Kot je dodal, je od njih odvisno, kakšno odločitev bodo sprejeli, verjame pa v "njihov razum in odgovornost".

V petek sklenjeni dogovor podpira tudi Priština
Poveljniku sil Nata na Kosovu (Kfor) Erhardu Bühlerju ter predstavnikoma srbske vlade Borislavu Stefanoviću in Goranu Bogdanoviću je rešitev po tednu in pol nasilja ter nemirov uspelo najti v petek. Rešitev je sprejemljiva tako za uradni Beograd kot za oblasti v Prištini, zapletlo pa se je pri podpori kosovskih Srbov, ki se niso hoteli umakniti z barikad pred mejnima prehodoma.

Dogovor predvideva odprtje spornih mejnih prehodov Jarinje in Brnjak za potniški promet in hkratno prepoved prevoza blaga. Na mejnih prehodih naj bi izvajanje nadzora do sredine septembra začasno prevzeli pripadniki Kforja, po potrebi pa bi ta rok tudi podaljšali. Dogovor predvideva tudi odstranitev zapor cest na severu Kosova, ki vodijo do mejnih prehodov.

Ob tem naj bi bila prehoda Jarinje in Brnjak do obnove neposrednega dialoga med Beogradom in Prištino prihodnji mesec zaprta za prevoz trgovskega blaga, vsa vozila bodo preiskali za orožje, ljudje pa se bodo morali identificirati z osebno izkaznico.