Castra je nazadnje obiskala čilska predsednica Michelle Bachelet, ki je dejala, da je Fidel videti zelo zdrav. Foto: EPA
Castra je nazadnje obiskala čilska predsednica Michelle Bachelet, ki je dejala, da je Fidel videti zelo zdrav. Foto: EPA
Na Kubi je duh revolucije še vedno prisoten na vsakem koraku. Foto: EPA

Novico je sporočil Castrov veliki prijatelj in zaveznik, venezuelski predsednik Hugo Chavez, ki je "el comandanteja" obiskal prejšnji konec tedna in z njim preživel več ur. Chavez je povedal, da je zdravstveno stanje nekdanjega predsednika veliko boljše, kot je bilo, preden se je umaknil z oblasti.

"Fidel nas je vse presenetil. Sprehajal se je po ulicah Havane, ljudje so ga videli, to je bil pravi čudež, ki je številne izmed njih spravil na rob joka," je povedal Chavez in dodal: "Seveda je to načrtoval tako, da ni nobenega dokaza o njegovem sprehodu, a kljub temu obstaja nekaj fotografij. Jaz sem jih videl in sem zelo počaščen." Chavez ni povedal, kdaj natančno se je sprehod zgodil.

Chavez, ki Castra imenuje kar "moj oče", je povedal, da ga je Castro o sprehodu obvestil v pismu, kjer je zapisal tudi, da se je sprehodil zelo daleč, do kraja, kjer je pred 40 leti, v zgodnjih letih revolucije, posadil nekaj dreves. Kubanske oblasti Chavezovega pričanja niso potrdile.

Castrovo zdravstveno stanje naj bi bilo zelo dobro
Venezuelski predsednik in Fidel Castro si redno izmenjujeta pisma, Chavez pa je tudi najbolj reden gost pri nekdanjem kubanskem predsedniku. Castra so v zadnjih mesecih obiskali številni voditelji držav Latinske Amerike, kubanske oblasti pa v javnosti običajno pokažejo fotografije s srečanj. Zadnja taka fotografija je izpred slabega meseca dni, ko je Castra obiskala čilska predsednica Michelle Bachelet. Takrat so vsi mediji poročali, da je bil nekdanji kubanski predsednik videti bolj zdrav in da je pridobil nekaj telesne teže.

Državo zdaj vodi Raul
82-letni Fidel Castro se je z oblasti umaknil pred slabimi tremi leti (julija 2006) zaradi zdravstvenih težav. Na njegovem mestu ga je zamenjal brat Raul Castro, ki je 24. februarja lani tudi uradno postal novi kubanski predsednik. Od takrat se Castro ni pojavil v javnosti, zamudil je tudi 50. obletnico revolucije, ki ga je ustoličila 1. januarja 1959, svet so občasno obšle le fotografije ali posnetki Castra z njegovimi gosti.

Kubanske oblasti so zelo redkobesedne glede zdravstvenega stanja "el comandanteja", a Castro ne počiva, saj redno objavlja svoje kolumne v revolucionarnem časopisu Granma, ki jih vedno preberejo tudi na televiziji.

B. T.