Ingrid Betancourt se je ob prihodu na prostost zahvalila kolumbijskim oblastem. Foto: EPA
Ingrid Betancourt se je ob prihodu na prostost zahvalila kolumbijskim oblastem. Foto: EPA
Rdeči križ
Rdeči križ želi pojasnitev poteka reševalne operacije. Foto: EPA

Eden izmed kolumbijskih agentov, ki so sodelovali pri julijskem reševanju talcev iz rok levičarskih upornikov, je namreč nosil znak Rdečega križa, kar je huda kršitev mednarodnega prava. Kolumbijski predsednik Alvaro Uribe se je pretekli mesec opravičil rekoč, da si je znak mednarodne humanitarne orgranizacije nadel samo en živčen agent, ki ga je prestrašil pogled na številne upornike. Zanikal je, da bi bila uporaba znaka del načrta za reševanje, in še dejal, da imena agenta ne bodo izdali, saj nočejo ogroziti njegove kariere.

Toda videoposnetek operacije 2. julija, ki ga je ta teden objavila kolumbijska televizija RCN, je sprožil nov val kritik, kajti iz njega je razvidno, da je imel agent znak Rdečega križa na sebi vse od začetka operacije, in ne šele pozneje.

"Če je videoposnetek avtentičen, potem bi lahko potrdil nepravilno uporabo emblema Rdečega križa, kar obžalujemo," je dejal namestnik direktorja operacij v Rdečem križu Dominik Stillhart. "Smo v stiku s kolumbijskimi oblastmi in pričakujemo nadaljnja pojasnila."

Lažna uporaba simbola Rdečega križa, ki predstavlja nevtralnost organizacije, je v nasprotju z ženevskimi konvencijami, saj postavlja humanitarne delavce, ki delajo v vojnih razmerah, v nevarnost. Kolumbijski obrambni minister Juan Manuel Santos je dejal, da skupaj s še nekaterimi visokimi uradniki ni bil seznanjen z vsemi podrobnostmi reševalne operacije. Pozval je k preiskavi o okoliščinah nastanka videoposnetka in njenega prodora v javnost.

Eden največjih Uribovih uspehov
Reševalna operacija, v kateri so iz rok Farcovih upornikov rešili nekdanjo predsedniško kandidatko Ingrid Betancourt, ki je bila ugrabljena leta 2002, tri ameriške pogodbene delavce in še 11 drugih delavcev, velja za enega največjih uspehov Uribeja v boju proti levičarskim upornikom.

K. T.