Foto:
Foto:
Ingrid Betancourt
Po skoraj sedmih letih ujetništva se je Ingrid Betancourt končno vrnila domov. Foto: Reuters
Betancourtovo v Parizu pozdravil Sarkozy

Francosko-kolumbijsko političarko je kolumbijska vojska v sredo skupaj s še 14 talci rešila iz rok levičarskih upornikov Farc. Betancourtovo so ugrabili februarja 2002, ko je kandidirala za kolumbijsko predsednico.

Za njeno izpustitev si je prizadeval tudi Sarkozy, ki jo je pozdravil in pohvalil njeno notranjo moč ter dostojanstvo, spoštovanje pa je izrazil tudi njeni družini, ki "se nikoli ni nehala boriti, da bi vas izpustili. Francija je vesela, da vas danes vidi tukaj," je dodal francoski predsednik, ki so ga nekateri obtožili, da si skuša prilastiti zasluge za njeno izpustitev, čeprav pri tem ni sodeloval.

"Vse dolgujem Franciji"
"O tem trenutku sem sanjala sedem let," je ob vrnitvi domov povedala Betancourtova. "Vse dolgujem Franciji. Vsi ste delili moj obup, obup moje družine. Francija je moj dom, vi ste moja družina. Vse vas nosim v svojem srcu," je s svojima otrokoma ob strani povedala izpuščena talka. Za nenasilno končanje svoje ugrabitve se je zahvalila tako Franciji kot Kolumbiji.

"Sanjam o boljšem svetu"
V pogovoru za CNN je povedala, da ničesar ne obžaluje, da pa ima "veliko upanja". "Sem sanjač, sanjam o boljšem svetu," je dejala in napovedala, da si bo še vedno prizadevala za spremembe v Kolumbiji. O svojem več kot šestletnem ujetništvu je spregovorila za francosko televizijo. "Z menoj so ravnali kot s psom," je povedala o odnosu upornikov do nje. "Pripravila sem se še na štiri leta v džungli. Svoboda je prišla precej nenadoma. Še vedno sem omrtvičena zaradi šoka. Nekaj težav sem imela, da sem se privadila," je povedala v Kolumbiji rojena političarka, ki pa je večino zgodnjega življenja preživela v Franciji.

Srečanje z Benediktom XVI.
Iz Vatikana so sporočili, da bo političarko, takoj ko mu bo to dopuščal njegov urnik, sprejel tudi papež Benedikt XVI. Papež ji je po njeni izpustitvi poslal telegram v katerem je izrazil svoje veselje ob njeni rešitvi.

T. V.

Betancourtovo v Parizu pozdravil Sarkozy