V Danvillu v Kentuckyju so že opravili generalko, kjer sta vlogo podpredsedniških kandidatov prevzela kar študenta univerze, ki gosti debato. Foto: EPA
V Danvillu v Kentuckyju so že opravili generalko, kjer sta vlogo podpredsedniških kandidatov prevzela kar študenta univerze, ki gosti debato. Foto: EPA

Reutersova vsakodnevna meritev javnega mnenja v ZDA je v sredo prvič po več kot mesecu dni izmerila, da je republikanec prehitel demokrata, v četrtek pa se je prednost Romneyja z enega odstotka povečala na tri odstotke.

Obama zatajil na prvi debati
Izzivalec zdajšnjega predsednika ZDA je po prvi televizijski debati dobil veter v jadra in stopnjuje volilno kampanjo, medtem ko se nad Obamovim taborom nabirajo oblaki dvoma, ki jih je zakrivil nenavadno zadržan in neprepričljiv nastop politika, ki se je v Belo hišo zavihtel tudi po zaslugi izrednih govorniških sposobnosti.

Ključne države še obarvane modro
Položaj za Obamo in demokrate še ni usoden, saj ankete po zveznih državah razkrivajo, da so ključne države še vedno obarvane modro. Tako po anketah NBC-ja Obama še vedno vodi na Floridi in v Ohiu, medtem ko naj bi ga v Virginiji prehitel Romney. Temu pa oporeka anketa CBS-a, ki Obami pripisuje tudi Wisconsin, medtem ko naj bi od t. i. "swing states" Romney tesno slavil le v Koloradu.

Komu podpredsedniško soočenje?
Najnovejše ankete potrjujejo vzpon Romneyjevih delnic, medtem ko ima Obama zdaj štiri tedne časa, da prepriča Američane, da mu zaupajo še drugi štiriletni mandat.

V noči na petek po slovenskem času se bosta v Kentuckyju na edini televizijski debati udarila podpredsedniška kandidata: "branilec naslova" Joe Biden in izzivalec Paul Ryan.