Obama in Romney se bosta pomerila 6. novembra. Foto: EPA
Obama in Romney se bosta pomerila 6. novembra. Foto: EPA

Glede na ponedeljkovo javnomnenjsko anketo centra Pew je v predvolilni kampanji Romney dosegel največjo prednost pred demokratskim predsednikom.

Obama je sredi septembra med verjetnimi volivci vodil z 51 odstotki proti 43, zdaj pa je v vodstvu Romney z 49 proti 45 odstotkom.

Tako velik preobrat in skok mesec dni pred volitvami ni običajen, še posebej ne mesec dni pred volitvami, ki bodo 6. novembra.

Do zasuka je prišlo po televizijskem soočenju prejšnji teden, ko se je Obama odrezal presenetljivo slabo, medtem ko je Romneyju uspel izjemno prepričljiv nastop.

V anketi Pewa je 66 odstotkov udeležencev menilo, da je Romney zmagal na soočenju. Le 20 odstotkov jih meni, da je zmagal Obama. Največ podpore je republikanski kandidat pridobil med ženskami, med katerimi je do zdaj Obama užival večjo priljubljenost. Pri volivkah je Obama septembra vodil s 56 proti 38 odstotkom, zdaj pa sta izenačena s po 47 odstotki.

Obama izgublja na vseh frontah
Romney zdaj vodi pred Obamo glede sposobnosti za izboljšanje položaja na trgu delovne sile, in sicer za osem odstotnih točk.

Prejšnji mesec je glede tega Obama vodil za odstotno točko. Predsedniku očitno niso pomagale tudi številke o brezposelnosti, saj je glede na petek objavljene podatke stopnja brezposelnosti padla pod osem odstotkov.

Za pet odstotnih točk se je povečalo tudi pozitivno mnenje med volivci o Romneyju, saj se je prvič doslej povzpelo na 50 odstotkov. O Obami ima zdaj pozitivno mnenje namesto 55 le 49 odstotkov volivcev, ki se nameravajo udeležiti volitev.

Anketa je zajela 36 odstotkov republikancev, 31 odstotkov demokratov in 30 odstotkov neodvisnih volivcev. Prejšnja anketa Pew kakor tudi večina drugih anket v ZDA je zajela več demokratov. To pa zato, ker je bilo za zadnje predsedniške volitve 2008 v ZDA registriranih skoraj 20 milijonov več demokratskih kot republikanskih volivcev.