Poljska javnost ni bila naklonjena ščitu, predvsem zaradi napetih odnosov z Rusijo, ki bi jih prinesla namestitev ameriških raket na poljskem ozemlju. Foto: EPA
Poljska javnost ni bila naklonjena ščitu, predvsem zaradi napetih odnosov z Rusijo, ki bi jih prinesla namestitev ameriških raket na poljskem ozemlju. Foto: EPA

Romunski predsednik Traian Basescu je sporočil, da je namestitev dela ameriškega ščita potrdil vrhovni obrambni svet, vendar načrt potrebuje potrditev še v parlamentu. Basescu je zatrdil, da bo sistem nudil obrambo vsega romunskega ozemlja, ob tem pa je izrecno poudaril, da ni usmerjen proti Rusiji.

Po besedah Basescuja bi morale biti prestrezne rakete na romunskem ozemlju operativne leta 2015. Romunija že gosti manjše ameriško vojaško oporišče in center za urjenje vojakov, v nasprotju z mnogimi drugimi članicami Evropske unije pa je večina prebivalstva te črnomorske države naklonjena ameriški vojaški navzočnosti.

Prejšnji načrt ameriškega protiraketnega ščita, ki so ga začeli razvijati v času administracije predsednika Georgea Busha, je predvideval namestitev sistema v vzhodni Evropi. V skladu s tem načrtom bi Poljska gostila prestrezne rakete, medtem ko bi bila na Češkem nameščena radarska postaja.

Obama za kratek čas pomiril Rusijo
Načrt ameriškega ščita je razburil Rusijo in močno načel ameriško-rusko odnose, saj Moskva ni verjela, da je ščit namenjen obrambi pred morebitinimi raketnimi napadi "malopridnih" držav, ampak je v njem videla grožnjo lastni nacionalni varnosti.

Ameriški predsednik Barack Obama je septembra napovedal opustitev dotakratnega načrta protiraketnega ščita, kar so navdušeno sprejeli v Moskvi, čeprav so iz Washingtona sporočili, da se ne bodo popolnoma odpovedali protiraketni obrambi, ampak iščejo druge načine njene izvedbe. Malo manj sta bili nad opustitvijo ameriških načrtov navdušeni češka in poljska vlada.

Po novem načrtu Obame bi bil protiraketni sistem manjši in nameščen na kopnem ter morju v okolici Perzijskega zaliva. Okleščen načrt bi bil osredotočen na rakete manjšega in srednjega dosega, saj po mnenju ameriških obveščevalcev Iran predvsem razvija ta tip raket in ne medcelinskih raket dolgega dosega, ki Američanom povzročajo največ skrbi.